Hlavní obsah

Více než polovina účastnických fondů loni překonala inflaci

Právo, ČTK, svj

Peníze uložené v penzijních fondech se většině Čechů loni zhodnotily. Více než polovina z 27 účastnických fondů dokázala v roce 2016 díky překvapivě dobrému vývoji akciových trhů svou výkonností překonat inflaci, která loni činila 0,7 procenta. Naopak šest účastnických fondů skončilo v záporných hodnotách.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od počátku doplňkového penzijního spoření jsou výsledky všech fondů v kladných číslech. Vyplývá to z analýzy poradenské firmy Swiss Life Select. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 537 tisíc lidí.

Na konečné výsledky zhodnocení transformovaných fondů (smlouvy o penzijním připojištění) si musí jejich klienti ještě počkat. Penzijní společnosti budou výsledky zveřejňovat až na přelomu dubna a května. Podle odhadu Swiss Life se budou transformované fondy pohybovat velmi blízko úrovni inflace, Asociace penzijních společností uvedla, že očekává zhodnocení peněz účastníků od 0,5 do 1,0 procenta. Důvodem nízkého zhodnocení je především konzervativní zaměření transformovaných fondů stanovené zákonem.

Pro letošek očekáváme stabilní výsledky akciových fondů
Anežka Kneeová, Swiss Life Select

Na začátku roku 2016 nebyl výhled pro účastnické fondy pozitivní. Situace na finančních trzích nasvědčovala tomu, že i loňský rok bude ve znamení nízkého zhodnocení, jako tomu bylo v předešlém roce. Akciovým trhům se však v loňském roce mimořádně dařilo. „Překvapivě i události jako rozhodnutí Britů o vystoupení z EU nebo zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA měly pouze krátký dopad na finanční trhy,“ uvedla analytička Swiss Life Select Anežka Kneeová.

Pozitivní růst výkonností na akciových trzích umožnil dynamičtějším účastnickým fondům dosáhnout poměrně vysokého ročního zhodnocení. Nejlépe s letošní situací pracovali portfolio manažeři z penzijní společnosti Conseq. Jejich Globální akciový účastnický fond dosáhl zhodnocení 10,81 procenta za rok 2016.

Na penzi si spoří přes 4,5 miliónu lidí

Opačná situace nastala u konzervativně zaměřených účastnických fondů. Úrokové míry na peněžních trzích i výnosy státních dluhopisů jsou permanentně velmi nízké až záporné a táhnou zhodnocení těchto fondů dolů.

„Pro rok 2017 očekáváme pokračování ekonomického růstu a stabilní výsledky akciových fondů. Vzhledem k rozkolísanosti výsledků sledovaných českých účastnických fondů v jednotlivých letech je však potřeba mít stále na paměti, že má penzijní spoření dlouhodobý charakter, který s sebou přináší dlouhodobé zhodnocování peněz. Krátkodobý pohled na výkonnosti fondů může být zavádějící a na rozhodování klientů by neměl mít velký vliv,“ upozornila Kneeová.

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci loňského roku spořilo 4,536 miliónu lidí. V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, byly čtyři milióny lidí.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Reklama

Související články

Do důchodu se možná bude chodit v 65 letech

Věk do důchodu by se mohl zastropovat v 65 letech. Návrh z pera ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) v úterý prošel ve Sněmovně prvním...

Zvýšené důchody se už vyplácejí

Počínaje lednovou splátkou se zvyšují všechny druhy důchodů vyplácené z českého důchodového pojištění. Zvýšení téměř 3,5 miliónu důchodů provádí Česká správa...

Výběr článků

Načítám