Hlavní obsah

Finanční poradna: Sedm rad, jak se vypořádat se slevami během Černého pátku

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černý pátek neboli Black Friday v Česku získává na popularitě. Jedná se o každoroční událost, která má velkou tradici především v USA a Kanadě. Ceny zboží během této akce klesají o desítky procent a rok od roku se do ní zapojuje více obchodů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přestože slevové šílenství zvané Black Friday oficiálně startuje až v pátek 25. listopadu, celá řada e-shopů již s předstihem slevy odstartovala. Než se však rozhodnete k samotnému nákupu, měli byste se řídit několika základními radami.

Sledujte ceny u konkurence

Častým trikem jsou během Černého pátku slevy, které ve skutečnosti žádnými slevami nejsou. Pokud objevíte zboží za zvýhodněnou cenu, která se vám bude zamlouvat, vždy si ověřte, za jakou cenu podobný produkt prodávají jiní obchodníci.

Cenu si ověřte na internetu

Cena každého produktu prochází svým vlastním vývojem. Proto je dobré podívat se i na její historii. „Pokud se nechcete probírat nabídkou každého obchodu zvlášť a sledovat vývoj ceny v čase, pomoci vám může vyhledávač slev,” uvedl Petr Kováčik ze Skrz.cz.

Vyhledávač vám pomůže zlevněné nabídky prověřit, vybere z nich ty nejvýhodnější a nejzajímavější a shromáždí je na jednom místě.

Zajímejte se o reference

Bohužel se stále zapomíná na to, že nákup se slevou ještě nemusí nutně znamenat výhodný nákup. Hnát se bezpodmínečně za co nejnižší cenou by se vám totiž mohlo nečekaně rychle vymstít. Každé zboží má svou hodnotu a je-li jeho cena až příliš nízká, může se to projevit například v kvalitě zákaznického servisu apod.

Raději se proto vyhněte obchodům se špatnými referencemi zákazníků, přestože budou zboží nabízet za bezkonkurenční cenu.

Sledujte diskuze

Z podobného důvodu sledujte diskuze na webech obchodníků i sociálních sítích. I když se do nich zapojují převážně lidé, kteří byli s něčím nespokojeni, z jejich reakcí se přesto můžete dozvědět mnoho užitečných informací o prodejci či konkrétním produktu.

„Nebojte se také položit otázku ještě předtím, než uskutečníte samotný nákup. Každý prodejce by měl být snadno dosažitelný telefonicky i prostřednictvím e-mailu,” doplnil Kováčik.

S nákupem neotálejte

Na druhou stranu mějte na mysli, že ty nejvýhodnější nabídky se vyprodají i během několika málo hodin a počet produktů za opravdu skvělou cenu bývá omezen. Pokud budete váhat s nákupem až příliš dlouho, může se vám stát, že už se na vás nedostane.

Pozor na výši slevy

Další zásadou je nekoukat jen na výši slevy. Většina obchodníků láká během Černého pátku na slevy ve výši 70, 80 či dokonce 90 procent. Tak vysoké slevy se ale nejčastěji týkají drobných položek.

Zajímejte se proto nejen o výši slevy, ale také o celkovou úsporu. Třicetiprocentní sleva na novou lednici je ve výsledku pochopitelně mnohem hodnotnější než sleva 90 procent na ponožky.

Do 14 dnů můžete zboží vrátit

Pokud jste již nakoupili, ale z nějakého důvodu jste si vše rozmysleli, nezoufejte. Dle zákona máte možnost zboží do 14 dnů od nákupu vrátit. Během následujících 30 dnů by vám měly být peníze beze zbytku připsány zpět na účet.

Reklama

Výběr článků

Načítám