Hlavní obsah

Lidé si už vysloužilé elektro neschovávají

Právo, Jakub Svoboda

Mnoho českých rodin si donedávna při pořizování nové ledničky, vysavače nebo pračky nechávalo starý elektrospotřebič jako zálohu, případně jej využívalo na chatě či v garáži. V posledních letech se to ale změnilo. Rychle totiž přibývá lidí, kteří vysloužilé elektrospotřebiče odevzdávají okamžitě ke zpětnému odběru a recyklaci.

Foto: Profimedia.cz

Většina Čechů a Češek už ví, že elektroodpad nepatří do popelnic, nýbrž do červených kontejnerů nebo do sběrných dvorů.

Článek

Loni už Češi odevzdali ke zpětnému odběru celkově 66 tisíc tun starých elektrospotřebičů a letos by to podle odhadů Právem oslovených odborníků mohlo být až 75 tisíc tun. Ročně se přitom u nás prodá zhruba 175 tisíc tun nových elektrospotřebičů.

„Počet spotřebičů odevzdaných v našich speciálních boxech stejně jako možnost svozu velkých spotřebičů přímo z jejich domácnosti každým rokem stoupá. Důležitým faktorem jsou nově i nižší výkupní ceny železa ve sběrnách a vyhláška ministerstva životního prostředí, která zamezila hotovostním platbám ve sběrnách kovů,“ uvedl pro Právo ředitel marketingu a nákupu Expert Elektro Ladislav Pospíšil.

K recyklaci sedm kilo na osobu

Vzhledem k závazkům k Evropské unii musí letos Česko zajistit sběr a recyklaci takového množství starého elektra, které odpovídá minimálně čtyřiceti procentům hmotnosti prodaných nových spotřebičů průměrně za tři roky.

„Zatímco do konce roku 2015 musely členské země vysbírat nejméně čtyři kilogramy na obyvatele za rok, pro letošek už bychom každý měli odevzdat k recyklaci něco přes sedm kilo,“ sdělil Právu předseda představenstva společnosti Elektrowin Roman Tvrzník.

Čísla za první pololetí podle něj ukazují, že ČR nové evropské kvóty letos bez problémů splní. Za prvních šest měsíců letošního roku skončilo ve sběrné síti Elektrowin, která provozuje největší kolektivní systém sběru vysloužilého elektra, už přes 26 tisíc tun spotřebičů, tedy o padesát procent více než za stejné období loňského roku.

Podle závazků k EU bychom letos měli odevzdat k recyklaci něco přes sedm kilogramů na hlavu
Roman Tvrzník, Elektrowin

Trend rostoucího sběru vysloužilého elektra je podle odborníků výsledkem již více než desetileté činnosti kolektivních systémů pro sběr starých elektrospotřebičů a vybudování tisíců míst zpětného odběru. Podle řetězce Expert Elektro, který jako jeden z prodejců elektroniky dlouhodobě nabízí možnost zákazníkům odevzdat staré elektro přímo ve svých obchodech, je jedním z nových faktorů i nižší výkupní cena železa.

Podle statistik Elektrowinu Češi nejvíc vracejí staré chladničky, vysavače a pračky. Podíl vrácených historických spotřebičů, tedy těch vyrobených před rokem 2005, na jejichž recyklaci se už od loňska výrobci finančně nepodílejí, je vysoký, zhruba sedmdesát procent.

České domácnosti podle odhadů prodejců stále používají například ledničky s průměrným stářím čtrnáct let.

Baterie nepatří do koše

Řada českých domácností si při pořízení nového elektrospotřebiče stále nechává i jeho starého předchůdce jako zálohu. „To ovšem může nést jistá rizika. Většinou o mnoho let starší spotřebiče mívají výrazně větší spotřebu nebo nemusí vyhovovat hygienickým, zdravotním, bezpečnostním či jiným předpisům a normám,“ upozornil Pospíšil.

Češi se v posledních letech výrazně zlepšili v odevzdávání nejen vysloužilého elektra, ale třeba i ve sběru použitých baterií.

Použité baterie k recyklaci odevzdává již sedm z deseti Čechů, přičemž téměř polovina lidí (47 procent) odnese na sběrná místa všechny použité baterie. Vyplývá to z nedávného průzkumu agentury Markent pro firmu Ecobat, která spravuje přes 90 procent domácího trhu s použitými bateriemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám