Hlavní obsah

Kam mizí peníze mladých Čechů? Nejčastěji do pokladen fastfoodů a kin

Novinky, bab

Mladí Češi do 26 let více než polovinu svých peněz utratí za zábavu a jídlo. Ve výdajovém žebříčku vedou fastfoody, kina, oblečení nebo nákup her. Kartou za ně mladí dokáží utratit až 5200 korun měsíčně. Rádi využívají i výprodeje oblečení v nákupních centrech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázala to analýza UniCredit Bank z 20 tisíc platebních karet vlastněných mladými Čechy ve věku 15 až 26 let podpořená průzkumem banky mezi 550 stejně starými lidmi.

Pětina výdajů na zábavu

Že se mladí lidé chtějí především bavit, potvrzuje i struktura jejich výdajů. Zábava totiž tvoří až pětinu všech útrat platební kartou u lidí narozených po roce 1990. Více zaplatí jen za jídlo. Významnou položku v jejich rozpočtu tvoří především výdaje za kino, sport nebo hry.

„Mladí rozhodně neskrblí. Za jeden nákup související se zábavou jsou schopni v průměru utratit až 700 korun. Kde naopak šetřit chtějí, jsou výdaje za bankovní služby. Až tři čtvrtiny mladých preferují bezpoplatkové účty,“ uvedl Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Foto: David Ryneš, Novinky

Za co mladí Češi nejčastěji utrácí

Bližší pohled na výdaje potvrzuje i další trendy u generace tzv. mileniálů. Baví se nejčastěji online přes chytrý telefon, televizi už dávno vystřídaly sociální sítě od Facebooku po Snapchat.

„V našich datech vidíme časté platby za mobilní aplikace a in-game nákupy, ale i v kamenných prodejnách s počítačovými hrami. Když už vyrazí ven, tak do kina, na nákupy oblečení nebo s kamarády do fastfoodů,“ doplnil Plocek.

Oblečení kupují ve výprodejích

Nákupy oblečení jsou po jídle a zábavě třetí nejčastější položkou. Průměrný nákup stylových triček, kalhot či bot podle nejnovějších trendů má u české mládeže hodnotu až 800 korun.

Ceny oblečení se o prázdninách radikálně snižují, a to je pro někoho s omezeným rozpočtem ten nejlepší čas na nákupy.

Za jídlem do fastfoodů a supermarketů

Nejvíce peněz však mladí lidé utratí za jídlo. I přesto, že průměrná částka za tuto položku je jen 460 korun za platbu, celkově tvoří výdaje za stravu čtvrtinu měsíčního rozpočtu průměrného mladého Čecha. Dominují nákupy v supermarketech.

Když si mladí vyrazí na jídlo ven, nejčastěji se potkají v některé z populárních sítí fastfoodů. „Trend ale ukazuje posun od tradičních fastfoodů směrem ke kavárenským sítím nebo u mladší generace prodejnám typu Bubbletea,“ upozornil Plocek.

Naopak při jednorázových výdajích vedou s mírným náskokem platby kartou za služby. Na jednu platbu v této kategorii mladí utratí v průměru 865 korun.

Spadají sem totiž platby za dražší položky, například nákup letenek či placení za ubytování na cestách, ale také platby za faktury u mobilních operátorů.

Za zdraví zatím neutrácejí

Nejméně peněz mladí lidé vydávají za zdraví, knihy nebo vybavení domácnosti.

Mimo knihy, za které podle dat Českého statistického úřadu mladí Češi nezaplatí ani tisícovku ročně, jde o výdaje, které za ně ještě často obstará někdo jiný, ať rodiče nebo stát.

Anketa

Za co nejvíc utrácíte?
Potraviny
76,5 %
Zábava
5,9 %
Oblečení
1,4 %
Služby
1,7 %
Zdraví
2 %
Jiné výdaje
12,5 %
Celkem hlasovalo 2332 čtenářů.

Reklama

Související články

Děti nemáme v plánu, tvrdí mladí Češi

Mít děti není pro mladé české muže jednoznačným cílem či smyslem jejich života. Pouze 57 procent mladých mužů ve věku 25 až 29 let otevřeně deklarovalo, že...

Výběr článků

Načítám