Hlavní obsah

Pád hypotečních sazeb se nezastavil ani v červnu, objemy jsou stále vyšší

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná úroková sazba hypoték opět klesla. Rekordní sazbu z května překonala o další dvě setiny procentního bodu a zastavila se na hodnotě 1,87 procenta. Červen byl rekordní i z pohledu počtu a objemu sjednaných hypoték. Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

Průměrná úroková sazba klesla z květnové hodnoty 1,89 procenta na hodnotu 1,87 procenta. V červnu si oproti minulému měsíci lidé sjednali i více hypoték - celkem 12 324 (v květnu bylo uzavřeno celkem 10 831 smluv).

Rostoucí zájem o hypotéky má pochopitelně vliv i na objemy sjednaných úvěrů. V červnu lidé uzavřeli hypoteční úvěry v celkovém objemu za 23,776 miliardy korun.

Během uplynulých šesti měsíců si přišlo do bank zařídit hypoteční úvěr 55 266 lidí. Celkem si tak za první pololetí sjednali hypotéky za více než 106 miliard korun.

„Před prázdninovými měsíci banky opět stihly sjednat rekordní objem nových úvěrů. Oproti květnu se však sazby hypotečních úvěrů výrazně neměnily, přičemž průměrné sazby prohloubily nové minimum v důsledku změny tržních podílů. Na poli akčních nabídek se žádný velký boj nekonal. Spíše než na nové sazby se pak akční nabídky zaměřovaly také na ostatní související náklady např. prostřednictvím odhadů zdarma,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám