Hlavní obsah

Vydělávají hodně, ale denně řeší, zda budou mít na splátky

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Počet nezaměstnaných aktuálně klesá, platy v řadě firem utěšeně rostou. Obavy ze ztráty zaměstnání přesto v Česku podle průzkumu agentury STEM neopouštějí 54 procent lidí. Hrozbou je to především pro ty, kteří mají sice nadprůměrné příjmy, ale nestabilní práci a přitom vysoké finanční závazky.

Foto: Profimedia.cz

Obavy ze zhoršení své finanční situace v souvislosti se ztrátou zaměstnání pociťuje stále hodně lidí. Ilustrační snímek

Článek

To je i případ Andrey a Ivana, manželů z východní Moravy. Do dluhů se dostali, když si pořídili na hypotéku byt. Po narození druhého dítěte se už nechtěli tísnit v malém bytě a rozhodli se pro koupi většího i se zahrádkou.

Starý byt bohužel v době poklesu cen nemovitostí prodali se ztrátou a museli si tak vzít dvoumiliónovou hypotéku. „Měsíčně splácíme čtrnáct tisíc korun jenom na hypotéku. Celkové náklady na bydlení vyšplhají každý měsíc až na dvacet tisíc. To je částka, která nám v žádném případě nedovoluje jakékoli zakolísání v příjmu. Kvůli velkým výdajům nemáme téměř vůbec žádnou finanční rezervu,“ posteskla si Právu osmatřicetiletá Andrea.

Ve stálém stresu

Zatím se manželům s vypětím sil daří hypotéku splácet, žijí však v neustálém stresu. „Oba pracujeme v oblasti, kde musíme za stálý příjem tvrdě bojovat. Já se zabývám realitami, manžel je grafik na volné noze. Bylo v našem společném životě období, kdy jsem jeho i dvě malé děti živila jen já,“ popisuje Andrea.

Ivanovi, grafikovi na menším městě, se bohužel zakázky nehrnou. Přitom si rád vybírá, s kým se mu dobře spolupracuje a s kým nikoli. Andrea už tak vybíravá být nemůže. Jako realitní makléřka při práci hodně cestuje, navíc se stará o rodinu.

Vůbec si nedokážu představit, co bychom s partnerem dělali, kdybychom oba přišli o příjem
Andrea z Moravy

„Beru to hodně zodpovědně. Snažím se domácnost občas táhnout za manžela, protože mu chci dopřát svobodu, ale začíná toho být na mě moc. Zvlášť když ani já nemám svou pozici jistou. Nedávno jsme dokonce řešili situaci, že si budeme muset zajistit další příjem nebo hledat novou práci, protože nám chyběly peníze na splátky,“ svěřila se Andrea.

Ta si vůbec nedokáže představit, co by oba dělali, kdyby se naplnily jejich nejčernější vize a o příjmy přišli.

Česko je už několik měsíců zemí s nejnižším počtem nezaměstnaných v Evropské unii. K 31. květnu úřad práce evidoval celkem 394 789 uchazečů o zaměstnání, o 70 900 méně než před rokem. Přesto i průzkum společnosti KRUK ukázal, že obavy ze zhoršení finanční situace v souvislosti se ztrátou zaměstnání ve společnosti přetrvávají. Podle KRUK je pociťuje každý třetí Čech.

Na pokraji zhroucení

„Kromě ztráty práce může mít nejistá finanční situace také řadu dalších objektivních příčin. Každý sedmý respondent našeho průzkumu vnímá jako zásadní riziko zhoršení zdravotního stavu,“ upozornila Markéta Fixová ze společnosti KRUK.

Své o tom ví Andrea, která se kvůli stresu z obav o ztrátu práce a s tím spojené nemožnosti splácet hypotéku několikrát dostala až na pokraj zhroucení.

„Starost o rodinu a aktivita v řešení obtížné situace této paní jsou obdivuhodné. Každodenní stres spojený se zodpovědností za splácení půjčky může mít v dlouhodobém měřítku dopad nejen na ni, ale i na celou rodinu. Proto je důležité, aby s manželem společně hledali, jak svou situaci uklidnit,“ uvedla Fixová.

Anketa

Bojíte se, že přijdete o práci a nebudete mít peníze na splátky svých finančních závazků?
Ano
65,4 %
Ne
34,6 %
Celkem hlasovalo 6964 čtenářů.

Reklama

Související články

Půjčka? Polovina Čechů o ni nestojí

I když české domácnosti dlužily na konci února bankám 1,336 biliónu korun, podle průzkumu agentury KRUK, která spravuje pohledávky nejen finančních ústavů, ale...

Výběr článků

Načítám