Hlavní obsah

Každý třetí den někdo v práci zemře

Novinky, Jakub Svoboda

V Česku přibývá smrtelných pracovních úrazů. Loni zemřelo v práci 131 lidí, což je o 14 úmrtí více než v roce 2014. K tragickým neštěstím dochází nejčastěji ve stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a při dopravě a skladování. Rizikovým odvětvím je také opravárenství, ukazují statistiky Státního úřadu inspekce práce.

Foto: Profimedia.cz

Podle ČMKOS je problematika bezpečnosti práce a prevence v Česku dlouhodobě podceňována a ignorována.

Článek

Nejvíce smrtelných úrazů se loni stalo v Ústeckém kraji, Středočeském kraji a v Plzeňském kraji, nejméně ve Zlínském kraji.

Zaměstnavatelé evidují za rok 2015 celkem 41 951 pracovních úrazů, upozornila Právo společnost pro bezpečnost práce Bureau Veritas.

Ani letos se vážné a smrtelné úrazy zaměstnancům nevyhýbají. Např. minulý měsíc v Olomouci zemřel dělník, kterého při opravě tramvajového svršku na třídě Svobody přejel couvající bagr. [celá zpráva]

Nárůst smrtelných úrazů je časovanou bombou
Josef Středula

Nehody s vážnými, někdy fatálními následky se často stávají i při práci s vysokozdvižnými vozíky. V hodickém masokombinátu jeho řidič minulý měsíc v důsledku úrazu zemřel.

Problematika bezpečnosti práce a prevence je v Česku dlouhodobě podceňována a ignorována, varuje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).

„Nárůst smrtelných úrazů je časovanou bombou, a proto považujeme za důležité vrátit se do režimu zvýšených preventivních kontrol bezpečnosti práce,“ uvedl předseda ČMKOS Josef Středula. Dodal, že odbory budou na tripartitě požadovat jiný, nový a efektivnější přístup k problematice bezpečnosti práce.

Šestnáct smrtelných pracovních úrazů se stalo v souvislosti s infarktem nebo ztrátou vědomí s následkem pádu

Smrtelné úrazy při práci nejčastěji postihují lidi ve věku mezi 50 až 60 lety. Středula také upozornil na to, že až o sto procent více smrtelných nehod se loni stalo u dohod o provedení práce, tedy mimo zaměstnanecký poměr.

Tragické letní měsíce

Nejvíce, tedy skoro třetina smrtelných pracovních úrazů se loni lidem přihodila od července do září.

„Pokaždé to však nemuselo bezprostředně souviset s výkonem práce. Svůj vliv může mít i horké letní počasí, které ohrožuje hlavně zaměstnance se zdravotní indispozicí. Celkem šestnáct smrtelných pracovních úrazů se totiž loni stalo například v souvislosti s infarktem nebo ztrátou vědomí s následkem pádu,“ sdělil Právu vedoucí týmu bezpečnosti práce v Bureau Veritas Milan Pavelčík.

Příčinou smrtelných úrazů však někdy podle něj bývá pití alkoholu na pracovišti i lehkovážnost zaměstnanců a nedostatečná kontrola zaměstnavatelem.

Anketa

Měli jste někdy pracovní úraz?
ano
56,3 %
ne
43,7 %
Celkem hlasovalo 2934 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám