Hlavní obsah

O pronájem bytu mají zájem hlavně mladí lidé do 26 let

Novinky, bab

Největší zájem o pronájem bytu v současnosti převládá u mladých bezdětných lidí ve věku od 21 do 26 let. Tvoří polovinu všech zájemců o pronájem. Většina z potenciálních nájemců hledá především dlouhodobější pronájem v horizontu až pěti let. Pronajatý byt pak nejčastěji sdílí společně s další osobou, s níž se dělí o celkové náklady na bydlení. Vyplývá to z interních průzkumů společnosti UlovDomov.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Více než polovina (53 procent) zájemců o pronájem bydlení je ve věku 21 až 26 let. Jsou to především studenti vysokých škol či jejich čerství absolventi, kteří nastupují do svého prvního zaměstnání a chtějí se osamostatnit.

Čím je ale člověk starší, tím menší zájem o pronájem bytu projevuje -  ve věku 27 až 32 let si hledá pronájem každý zhruba pátý člověk, ve věku 33 až 38 let je to už jen každý čtrnáctý.

Sama žije třetina nájemců

Převážná většina zájemců o pronájem zatím nemá děti (85 procent), hledají jej pouze pro sebe a svého partnera či známého (44 procent).

Další více než čtvrtina nájemníků je ochotna žít v pronajaté nemovitosti společně s více lidmi. Byt pouze pro sebe hledají tři lidé z deseti.

„Cena pronájmů nemovitostí meziročně trvale roste. Lidé, zejména pak ti mladší, kteří mají tendenci se osamostatnit, otálejí či vyhledávají pronájem, jenž následně sdílí s dalšími osobami, ať už s partnerem, kamarády či spolužáky. Měsíčně tak mohou ušetřit několik tisíc korun,“ uvedl Tomáš Brychta ze společnosti UlovDomov.cz.

Pronájem na jeden až pět let

Mladí mají zájem především o dlouhodobé pronájmy. Zatímco třetina potenciálních nájemců si plánuje pronajmout nemovitost na jeden až dva roky, další téměř třetina lidí tak činí na dva až pět let. O krátkodobý pronájem v délce do jednoho roku má zájem pouze každý sedmý člověk.

Ke zkrácení sjednané doby pronájmu nájemci přistupují nejčastěji kvůli špatnému stavu pronajatého bytu, problémům se sousedy či koupi vlastního bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny bytů rostou, nejvíc v Praze a Brně

Ceny bytů v Česku po poměrně dlouhém poklesu, který začal v roce 2009, od loňska opět rostou. Nejrychleji teď stoupají v Praze, Brně a v jejich okolí, naopak...

Co všechno čeká neplatiče nájemného

Platit nájemné spolu s náklady za služby je základní povinností nájemce bytu. Pokud ji porušíte, nečeká vás jen výpověď z bytu, jak se mnozí lidé domnívají,...

Výběr článků

Načítám