Hlavní obsah

Policie neví, jak žena vypadla z okna. Pojišťovna nic nezaplatí, má to za sebevraždu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ loni tragicky zemřelé Slovenky Klaudie M. z Bratislavy, jejíž pozůstalí si nárokují vyplacení životní pojistky po pojišťovně se sídlem v Praze, ukazuje, jak ošemetné jsou výluky, tedy situace vyloučené z pojistného krytí. U životních pojistek je takovou výlukou sebevražda. Jenže…

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování slovenské kriminálky neobjasnilo, jak se stalo, že jednačtyřicetiletá žena byla 10. února 2015 kolem šesté hodiny ranní nalezena mrtvá pod oknem bytu ve čtvrtém patře, kde spala.

Podle lékaře byla smrtelná zranění způsobená pádem z velké výšky. Loni v listopadu slovenská policie vyšetřování ukončila a věc odložila jako neobjasněnou. „Zkoumáním nebyla zjištěna žádná skutečnost, která by relevantně napomohla objasnění skutkového stavu věci,“ konstatuje se v usnesení bratislavské policie z listopadu loňského roku, které má Právo k dispozici.

Žádná stopa

V závěrečné policejní zprávě se mimo jiné uvádí, že odborné policejní expertizy, laboratorní rozbory, sběr stop na místě činu, ohledání těla lékařem, soudní pitva, například odebírání vzorků zpod nehtů zemřelé, zkrátka nic z toho nenaznačilo, že by ženu před pádem někdo napadl, ona se bránila a někdo ji vystrčil z okna.

Dcera, bývalý manžel a švagrová zároveň podle shrnujícího usnesení shodně vylučovali, že by Klaudie M. trpěla depresemi a měla sebevražedné sklony.

Dcera zemřelé nyní žádá po pojišťovně sídlící v Česku plnění ze životní pojistky. Ta to letos v lednu odmítla. Má totiž navzdory lékařům a kriminálce ve věci jasno. Byla to sebevražda – tedy výluka a žádné peníze.

„Sdělujeme, že nevzniká nárok na pojistné plnění. Platí, že při smrti či trvalém tělesném poškození pojištěnce v důsledku sebevraždy, pokusu o sebevraždu stejně jako při úmyslném poškození vlastního zdraví v důsledku vědomé nedbalosti pojišťovna pojistné plnění neposkytuje,“ napsali dceři zemřelé likvidátorky pojišťovny.

Advokát pozůstalé ale poukazuje na závěry policejní zprávy, kde žádná ze tří složek slovenského kriminalistického ústavu – daktyloskopie, chemické expertizy ani biologie – nenašla nic, co by pomohlo k objasnění případu. Sebevražda není podle policejních zpráv ničím doložena.

Stejně tak v tiskopisu pojišťovny, který má Právo rovněž k dispozici, v kolonce s otázkou, zda příčinou úmrtí klienta bylo úmyslné sebepoškození, slovenský lékař uvedl: „Podle doložené dokumentace se nedokážu vyjádřit.“

Přespávala u bývalé rodiny

Mrtvou naposledy viděla její bývalá švagrová a ještě předtím večer její bývalý manžel. Zesnulá totiž podle nich tu noc přespávala u nich v bytě. Podle výpovědi exmanžela a bývalé švagrové měli spolu navzdory rozvodu dobré vztahy.

Bylo špatné počasí a Klaudie M. to měla daleko domů z práce. Kolem jedenácté večer si měla dát dobrou noc s bývalou švagrovou, kterou až ráno městská policie informovala, že pod okny leží mrtvá Klaudie M.

Ve zprávě se uvádí, že si žena před spaním vzala prášek na spaní (Diazepam) v běžném, klinicky nevýznamném množství. Alkohol ani drogy nebyly zjištěny.

Zadlužila se v kasinu

Je zde ale jedna okolnost, proč pojišťovna může dedukovat, že pád z okna v brzkých ranních hodinách nemusel být pouhou nehodou, na kterou se vztahuje životní pojistka.

Klaudie M. pracovala jako krupiérka v kasinu, přičemž si sama občas zahrála. Bylo zjištěno, že svému zaměstnavateli dlužila 30 tisíc eur (přes 800 tisíc korun), přičemž osm tisíc eur (přes 200 tisíc korun) již vrátila.

Může z toho sice vznikat dojem, že právě toto mohl být impuls ke zkratkovitému jednání, tedy například skoku z okna. Ale i to je jenom další ničím nedoložená spekulace.

A tak, jak to zatím vypadá, mezi dcerou zemřelé a pojišťovnou se sídlem v Česku se brzy rozhoří soudní spor. Ten by mohl naznačit, jak věc rozhodnout v takových případech, kdy ani policie nevyšetří, zda za smrtí pojištěnce je nehoda, sebevražda nebo cizí zavinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám