Hlavní obsah

Úrokové sazby hypoték se stále drží u dna, průměrná hypotéka poprvé přes 2 milióny

Novinky, bab

Průměrná úroková sazba hypoték dosáhla na počátku roku stejné hodnoty jako v prosinci loňského roku. Úrokové dno je tedy stále atakováno a možná se letos dočkáme i nového rekordu. Průměrná hypotéka se však poprvé vyšplhala přes dva milióny korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V lednu rapidně klesl zájem o hypotéky

V lednu si lidé vzali pouze 5912 hypotečních úvěrů, což je o 3547 méně než na konci loňského roku. Meziměsíční pokles zaznamenaly i celkové objemy. Na začátku letošního roku si lidé sjednali hypotéky celkem za 12,646 miliardy korun, o 5,453 miliardy korun méně než v prosinci.

„Leden byl i letos z hlediska hypoték spíše klidným měsícem. Sazby se prakticky nepohnuly a objemy, které by ještě před pěti lety byly považovány za vysoké, spíše naznačují, že i letos bude leden spíše jen odrazem k vyšším objemům v dalších měsících,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Úrokové sazby stagnují

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů se v lednu nezměnily. Průměrná úroková sazba tedy zůstala na 2,06 procenta.

„Vzdálenost od historického minima průměrných úrokových sazeb a pohyb nabídkových sazeb bank dávají tušit, že historické minimum Fincentra Hypoindex se v nejbližší době opět může prohloubit,“ doplnil Rajdl.

Rekordní výše hypotéky

Alespoň jeden rekord byl v lednu prolomen – poprvé za celou dobu existence Fincentra Hypoindex překročila průměrná hypotéka dva milióny korun a vyšplhala se dokonce na 2 138 995 korun.

Hypotečních akcí banky v současnosti mnoho nenabízejí, naopak. Jen pár jich dobíhá a žádné další se zatím nerýsují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám