Hlavní obsah

Majetek za milión má 62 % domácností. Chudoba hrozí hlavně ženám

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomice se v poslední době nebývale daří. Čechům rostou platy, zvyšuje se i jejich majetek. Majetek v hodnotě přes jeden milión korun má 62 procent domácností. Na druhé straně je však podle statistiků zhruba milión lidí v Česku ohrožen příjmovou chudobou. Do pasti chudoby se v Česku dostávají zejména starší osaměle žijící ženy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Při zohlednění inflace mělo v roce 1995 majetek odpovídající nynějšímu miliónu pouze 46 procent domácností. Finance se na tomto majetku podílejí jen asi ze třetiny, zbylé dvě třetiny tvoří nemovitosti a jiný majetek, vyplývá z analýzy společností KPMG a STEM.

Během roku 2015 si lidé vzali úvěry v objemu 418,7 mld. Kč, což bylo o 19,3 procenta více než v roce 2014. Sedmdesát procent nových úvěrů v celkovém objemu 294,8 mld. Kč směřovalo loni do bydlení, což představovalo růst o 22,8 procenta, říká hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Roste počet lidí, kteří jsou zaměstnaní. Stejně tak i průměrná mzda a objem vyplacených mezd a platů loni narostly nejrychleji za posledních sedm let.

„Mzdy a platy připadající domácnostem se jen za tři čtvrtletí minulého roku zvýšily nominálně o 36,2 miliardy korun,“ uvedl Lukáš Kučera z oddělení svodných analýz Českého statistického úřadu.

Ke konci roku 2015 měly domácnosti u bank uloženo 1881,5 mld. Kč, tedy o 97,7 mld. Kč více (o 5,5 %) než v roce 2014. Vklady domácností u bank tak byly stále o více než polovinu vyšší než peníze vypůjčené od bank.

Mzdy a platy, které se v české ekonomice vyplácejí, se stejně jako v každém jiném hospodářství dělí mezi české domácnosti a zahraniční pracovníky, uvádí analýza ČSÚ.

V 1. až 3. čtvrtletí 2015 připadlo domácnostem z celkového objemu mezd a platů 978 mld. korun, zbývajících 10,8 mld. odešlo do zahraničí. Domácnostem však náležely i příjmy za práci v cizině, především v zemích Evropské unie. Celkově si Češi v zahraničí v tomto období vydělali 29,8 mld. korun a v úhrnu tak disponovali mzdami a platy ve výši 1007,8 mld. korun.

V pasti chudoby hlavně senioři

Podle statistiků je v Česku současně zhruba milión lidí ohrožen příjmovou chudobou. Za relativně chudého se v současnosti může počítat každý, kdo má příjem nižší než deset tisíc měsíčně. Množstvím lidí ohrožených chudobou se Česko přesto řadí mezi země s nejnižšími počty chudých v Evropě.

V Česku jsou jasně definované i skupiny, které jsou chudobou nejvíce ohroženy. Vedle samoživitelek mezi ně patří především ženy seniorky.

Téměř 15 procentům lidí nad 65 let, kteří žijí sami, hrozí chudoba. Většinou to jsou ženy, vyplývá ze šetření Českého statistického úřadu. Starobní důchod pobírá téměř 2,4 miliónu lidí. Desetina z nich v roce 2014 podle důchodové statistické ročenky nedosáhla ani na penzi 8352 korun.

Riziko chudoby žen je proti mužům skoro dvojnásobné. Důchodcům se základním vzděláním hrozí chudoba třikrát víc než vysokoškolákům, potvrzuje studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

V Česku je 1,6 miliónu domácností důchodců. V mladším seniorském věku žijí lidé obvykle ve dvojici s partnerem, ve vysokém věku pak většinou už sami. Samo bydlí kolem půl miliónu starších lidí, skoro čtyři pětiny z nich jsou ženy, uvádí studie.

Situace je ještě složitější pro seniory, kterým nemohou pomoci jejich děti

Pokud ženám zemře partner nebo jsou rozvedené, jsou často závislé jen na jednom příjmu, v tomto případě to bývá starobní důchod, který není vysoký. Ani vdovský důchod po manželovi ženě nezůstane v plné výši, ale je významně krácen.

„Devět z deseti chudých lidí nad 65 let jsou ženy. ČR patří v EU k zemím s nejvyšším podílem žen mezi seniory, kteří žijí v chudobě,“ uvedli autoři studie ústavu práce. Problémem se tak pro ně stává úhrada nákladů na byt, který z důchodů ukousne 30, ale i více procent příjmu osamělých seniorů a seniorek. Zbytek peněz padne na léky, výdaje spojené se zdravím a základní potraviny.

Náklady na pobyt ve specializovaných zařízeních pro seniory se přitom často pohybují i nad deset tisíc korun měsíčně. Určitým východiskem je spojení důchodu a příspěvku státu na bezmocnost, které v části zařízení pro seniory pokryjí náklady na pobyt. Situace je ještě složitější pro seniory, kterým nemohou pomoci jejich děti – ať již z důvodů vlastní chudoby, či neochoty pomoci, nebo proto, že děti nemají.

Anketa

Máte majetek za milión a víc?
Ano
52,1 %
Ne
47,9 %
Celkem hlasovalo 4965 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám