Hlavní obsah

On-line nákupy se staly běžnou součástí života Čechů, během pěti let vzrostly o polovinu

Novinky, bab

Češi nakupují na internetu stále častěji. Pravidelný průzkum Asociace pro elektronickou komerci (APEK) ukázal, že tři čtvrtiny lidí nakupují v e-shopech alespoň jednou za čtvrt roku. Před pěti lety to byla sotva polovina lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Na on-line nakupování se spotřebitelů ptáme pravidelně již pět let. Díky tomu můžeme průběžně sledovat jejich pohled na e-shopy i vývoj jejich preferencí,“ uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Nejvíce v internetových obchodech nakupují mladí lidé se středním a vyšším vzděláním. Na druhou stranu generace zákazníků, kteří provedli v e-shopech vůbec první nákupy okolo roku 2000, nadále tomuto způsobu pořízení zboží zůstává věrná.

Také dnešní třicátníci nakupují na webu čím dál víc, a tak již brzy průzkumy potvrdí, že na internetu nakupují prakticky všichni a stále častěji.

Důkazem toho je, že 73 procent internetových uživatelů nakoupí alespoň jednou za čtvrt roku. Oproti tomu v roce 2010 to bylo pouze 49 procent z nich.

Jak nakupují lidé na internetu v rozdělení podle věku
Věk20102015
25 – 34 let62 %82 %
35 – 44 let47 %74 %
45 – 54 let39 %74 %
Zdroj: APEK

„On-line nákupy jsou již běžnou součástí života ve všech věkových kategoriích. Samozřejmě, rozdíl je stále ještě v četnosti, ale i to se postupně mění. Sledujeme tak výrazný nárůst počtu nákupů především u lidí starších 35 let,“ uvedl Vetyška.

Muži nejvíc kupují počítače, ženy oblečení

„Rozdíly v nakupování a výběru zboží jsou stále patrné mezi oběma pohlavími. Řekl bych, že můžeme mluvit až o stereotypech – muži nejčastěji nakupují počítače a elektroniku, ženy oblečení a kosmetiku či parfémy,“ dodal Vetyška.

Více než polovina dotázaných mužů si loni přes internet koupila počítače, notebooky či hardware, ženy pak nejčastěji nakupovaly oblečení a obuv – tři pětiny žen si v e-shopu objednalo v minulém roce alespoň jeden kus zboží z této kategorie.

I na dalších dvou příčkách se nákupy rozcházejí podle pohlaví – u žen je druhou nejoblíbenější kategorií kosmetika a produkty pro zdraví a krásu (uvedla více než polovina dotázaných žen), třetí pak slevové kupony a vouchery (45 procent). U mužů jsou na druhém místě mobily (39 procent) a na třetím sportovní oblečení a vybavení (37 procent).

„Z pohledu celkové popularity jednotlivých kategorií dosáhly oblečení a obuv za uplynulých pět let významného růstu a drží se na prvním místě mezi nákupy spotřebitelů, a to z 36 procent v roce 2010 na cca 48 procent v roce 2015.

Dlouhodobě stoupá také obliba produktů pro zdraví a krásu (z 26 procent na 36 procent) nebo knih (z 30 procent na 35 procent). V kratším horizontu samozřejmě raketově rostou nové produkty, jako byly v roce 2012 slevové kupony (z 0 procent na 38 procent),“ komentoval výsledky sledování Vetyška.

Anketa

Jak často nakupujete na internetu?
Nejméně jednou týdně
9 %
Nejméně jednou za 14 dní
8 %
Nejméně jednou měsíčně
13,3 %
Nejméně jednou za tři měsíce
12,8 %
Občas
40,4 %
Vůbec
16,5 %
Celkem hlasovalo 188 čtenářů.

Reklama

Související články

Zboží skladem by mělo být ihned k dispozici

Časté stížnosti spotřebitelů se týkají nejasností v deklarované dostupnosti zboží na webových stránkách českých e-shopů. Největší problémy přitom vyvolává...

Výběr článků

Načítám