Hlavní obsah

Babiš chystá zrušení daňového bonusu na dítě

Právo, Jakub Svoboda

Ministerstvo financí (MF) přišlo s návrhem, podle kterého by mohl být zrušen daňový bonus na dítě s tím, že by byl například nahrazen sociální dávkou. Svůj plán MF zdůvodňuje tak, že vyplacená částka na tento daňový bonus dlouhodobě roste a státu, tedy především finanční správě a ministerstvu financí, se přitom nedaří eliminovat podvody, kterých se někteří rodiče v souvislosti s tímto daňovým opatřením dopouštějí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Daňový bonus bývá někdy mylně zaměňován za daňovou slevu, která se v principu měnit nemá. Ve Sněmovně naopak čeká na schválení novela zákona, která daňovou slevu pro rodiny s více dětmi opět zvyšuje.

Na druhé dítě se má zvýšit o 100 korun měsíčně. Na třetí a další dítě o 300 korun. Pro rodiny s jedním dítětem se výše slevy měnit nemá.

Ministerstvo financí Právu sdělilo, že případným zrušením daňového bonusu na děti dotčené rodiny o peníze nepřijdou a drtivé většiny rodin, jež uplatňují pouze slevu na dani, a nikoli daňový bonus, se případná změna nedotkne vůbec.

Daňový bonus vzniká tak, že po uplatnění slevy na dítě ve výši 13 až 17 tisíc korun (podle počtu dětí) se daň kvůli nízkému základu daně dostane do záporné hodnoty. Stát pak tuto „zápornou daň“ lidem vyplácí. Ročně to může být až 60 000 korun. Zatímco při zavedení bonusu před deseti lety finanční správa vyplatila 1,5 miliardy korun, za rok 2014 to už bylo přes devět miliard.

„Co se týká institutu daňového bonusu u slevy na dítě, tedy situace, kdy si rodič kromě uplatnění slevy na dani nárokuje i přímo vyplacení finanční částky, zaznamenává MF časté případy zneužívání. Z tohoto důvodu mj. ministerstvo financí na pracovní úrovni jednalo s ministerstvem práce a sociálních věcí o možnosti, že by byl tento daňový bonus nahrazen sociální dávkou,“ potvrdil Právu mluvčí MF Michal Žurovec.

Drtivé většiny rodin se to nedotkne

To by podle něj celý systém zjednodušilo, snížilo prostor pro zneužívání a zároveň nijak nezhoršilo postavení nízkopříjmových rodin s dětmi.

„Podoba i parametry takového opatření jsou v současné době předmětem pracovních diskusí, přičemž se jedná pouze o jedno ze zvažovaných řešení. Rozhodně však platí, že v žádném případě nikdo o peníze nepřijde, a drtivé většiny rodin, které si uplatňují pouze slevu na dani, a nikoli daňový bonus, by se případná změna vůbec nedotkla,“ zdůraznil Žurovec.

Podle něj někteří lidé například uměle navyšují příjmy na úroveň šestinásobku minimální mzdy tak, aby byla splněna jedna ze základních podmínek pro vznik nároku na daňový bonus, či tento daňový institut využívají v rozporu s účelem ustanovení. „Někteří podnikatelé dlouhodobě podhodnocují svůj základ daně, případně vykazují daňovou ztrátu,“ dodal Žurovec.

Marksová je proti

S plánem MF ale nesouhlasí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Se zrušením bonusů nesouhlasím. Zabránit zneužívání tohoto druhu podpory rodin s dětmi tím, že ji prostě zrušíme, rozhodně nepovažuji za koncepční řešení,“ sdělila Právu.

Na ministerstvu financí by podle ní měli hledat způsob, jak fixlování a podvodům zabránit. „Můžeme se bavit o tom, jak propojit data v systémech, aby nemohla být tak masivně zneužívána. Tam je náš resort samozřejmě připraven spolupracovat,“ dodala ministryně.

Narážela tak na to, že daňovým podvodům s dětmi nahrává i nepropojení dat, která stát o lidech má v rámci různých databází. Finanční úřady tak měly dosud problém například zachytit, že si slevu na stejné dítě uplatňují oba rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám