Hlavní obsah

Každé třetí zranění na lyžích je vážné, nepodceňujte pojištění

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Lyžování a snowboarding lidé provozují sice jen několik týdnů v roce, přitom z hlediska závažnosti zranění jde o vůbec nejrizikovější sporty. Náklady na léčbu pak jdou do desítek až stovek tisíc korun. Pokud se navíc zraníte na zahraničních horách a nebudete pojištěni, budete muset léčbu zaplatit sami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Riziko nehod a zranění je na sjezdovce výrazně vyšší než u většiny ostatních sportů, u mužů je zranění na lyžích či snowboardu druhým nejčastějším zraněním hned po fotbalu. U žen se jedná o nejrizikovější sporty vůbec,“ uvedl Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

„Při jízdě se lyžaři a snowboardisté dostávají častěji do takzvaného mrtvého úhlu, v němž na okamžik ztratí přehled o svém okolí. Tyto střety pak mívají vážné následky, zvyšuje se počet poranění vazů, hlavy, evidujeme také více tržných ran,” dodal Divoký.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

 Lyžování bez pojištění může přijít draho

Jak vyplývá z údajů pojišťoven, každé třetí zranění na lyžích patří mezi vážné, na snowboardu je to dokonce více než polovina úrazů. Vyrazit proto na lyže do Alp či jiných zahraničních hor bez sjednaného cestovního pojištění by se vám rozhodně nemuselo vyplatit.

Své by o tom mohli říci rodiče, kteří se společně se čtrnáctiletým synem vydali lyžovat do Rakouska. Chlapce bohužel srazil nepozorný lyžař a z helikoptéry ho převezli rovnou na operaci zlomené nohy. „Bez pojištění by účet pro jeho rodiče činil 202 tisíc korun,” doplnil Václav Bálek z Allianz.

Pokud se vydáte lyžovat do evropských velehor, měl by vám pro léčebné výlohy stačit limit kolem 1,5 až 2 miliónů korun. Sjednání cestovního pojištění je otázkou několika minut, navíc ani kvůli tomu nemusíte navštívit pobočku některé z pojišťoven. Prakticky všechny dnes nabízejí sjednání on-line a dokonce vám v tomto případě mnohé nabídnou i slevu z pojistného - pohybuje se kolem 10 procent.

Cestovní pojištění vybírejte pečlivě, rozhodně se neřiďte jen jeho cenou. Pozorně si v pojistných podmínkách pročtěte, které zimní aktivity jsou v pojistce zahrnuty a která rizika už součástí pojištění nejsou. Pojistné podmínky, rozsah pojištění i výluky se totiž u jednotlivých pojišťoven liší.

Modrá kartička nemusí vždy stačit

Mnozí lidé žijí v domnění, že uzavírat cestovní pojištění pro pobyty v rámci Evropské unie nemá význam, protože dnes už u sebe všichni nosíme Evropský průkaz zdravotního pojištění (tzv. modrá kartička). To je však omyl, i úraz jen kousek za českými hranicemi se stále může značně prodražit.

O tom, že kartička zdaleka vše nekryje, ví své například jednatřicetiletý klient Allianz, který loni v Rakousku vinou uvolněného vázání na snowboardu špatně doskočil a upadl. Při pádu si zlomil žebra a propíchl plíci, a tak následoval okamžitý transport do nemocnice. Nad rámec evropského průkazu mu zde vznikly dodatečné výdaje za zásah horské služby, letecký transport a repatriaci do Česka ve výši 167 tisíc korun.

„Kartička české zdravotní pojišťovny nám sice zajistí právo na ošetření za stejných podmínek, jaké mají místní občané, ceny jednotlivých zdravotnických úkonů v zahraničí ale můžou být pro Čechy velice nepříjemným překvapením,“ upozornila Jaroslava Kratochvílová z Allianz. Nejvyšší náklady totiž vznikají za transport helikoptérou nebo přepravu do České republiky, které veřejné zdravotní pojištění nekryje.

„Navíc musíte počítat s úhradou poměrně vysokých spoluúčastí, ve Francii zaplatíte 25 eur jen za ambulantní konzultaci, nemluvě o pojištění odpovědnosti za škodu, kterou můžete na sjezdovce způsobit někomu jinému,“ doplnil Divoký.

Při sjednávání pojištění nezapomeňte na připojištění odpovědnosti za škodu. Oceníte ho v případě, že někoho na sjezdovce zraníte či mu způsobíte majetkovou škodu. Může se  totiž stát, že po vás bude požadovat odškodnění za způsobenou újmu, což by pojistné plnění z vaší pojistky pokrylo. V opačném případě byste museli sáhnout do vlastní kapsy.

Svou nehodu se snažte zdokumentovat

Bude-li to jen trochu možné, pokuste se co nejlépe jakoukoli nehodu, která se vám v zahraničí stane, zdokumentovat. Následky události vyfoťte a snažte se získat kontaktní údaje na svědky, v ideálním případě i jejich písemné stanovisko.

Lyžařskou nehodu ohlaste přímo ze sjezdovky místní policii nebo horské službě a požadujte o tomto hlášení písemné potvrzení. Záznam o průběhu nehody od vás bude chtít policie podepsat. Jestliže některým pasážím nerozumíte, připište k textu poznámku, klidně v češtině: „Textu nerozumím, podepisuji s výhradou,“ případně doplňte i váš popis situace.

Kopii hlášení, včetně veškeré zdravotní dokumentace od zahraničních lékařů, odevzdejte po příjezdu domů asistenční službě vaší pojišťovny.

Základní pravidla uvědomělého lyžaře
Při cestě do zahraničí mějte vždy sjednané cestovní pojištění. Pojišťovny jednoznačně doporučují připojistit si nad rámec základních léčebných výloh také pojištění odpovědnosti pro případ způsobení újmy třetí straně.
Vždy u sebe noste důležité dokumenty. Ať už v zahraničí plánujete jakékoli aktivity, vždy je důležité mít při sobě cestovní pas, nebo občanský průkaz, dále Evropský průkaz zdravotního pojištění, kartičku cestovního pojištění a ideálně také mobilní telefon s aktivovaným roamingem a uloženými kontakty na místní tísňové linky.
Vsaďte na prevenci. Vyplatí se pořídit si kvalitní a odpovídající lyžařské vybavení včetně lyžařské helmy, a to nejen pro děti. Před sezónou nebo plánovanou dovolenou je vhodné nechat si zkontrolovat vázání a nabrousit hrany lyží.
V případě úrazu kontaktujte asistenční službu. Pokud dojde k úrazu, je důležité zachovat chladnou hlavu a co nejdříve kontaktovat asistenční službu. K dispozici je v českém jazyce, a to nepřetržitě, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Je proto dobré mít v telefonu preventivně uložené telefonní číslo asistenční služby, aby bylo v případě potřeby rychle po ruce.
U lékaře si vyžádejte lékařské zprávy a účty. Ke každému lékařskému úkonu je potřeba nechat si vystavit lékařské zprávy a účty, které po návratu domů poslouží k doložení a následnému proplacení nákladů spojených s pojistnou událostí.
Alkohol na sjezdovku nepatří. Punč, grog nebo bombardino sice příjemně zahřejí „zevnitř“, ale na sjezdovku nepatří. Při nehodě jsou zjištěný alkohol či jiné návykové látky v krvi přitěžující okolností jak pro pojišťovnu, tak pro policii. Pojišťovny obvykle přihlížejí k okolnostem konkrétní události, ale obecně lze říci, že ve většině případů dochází ke krácení či nevyplacení pojistky.
Zdroj: Slavia pojišťovna

Reklama

Výběr článků

Načítám