Hlavní obsah

Většina Čechů sleduje původ potravin, nejvíce se vyhýbáme polským výrobkům

Novinky, bab

Při nakupování potravin více než tři čtvrtiny Čechů zajímá místo výroby daného produktu. Primárně pak tuto informaci sledují u čerstvých výrobků, přičemž nejvíce se zajímají o původ ovoce a zeleniny, masa a mléčných výrobků. Čeští zákazníci se také poměrně často vyhýbají polským produktům, více než třetina z nich je obvykle nekupuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Poměrně hojně diskutovaným tématem poslední doby je země původu potravin. Vedle složení výrobku je to pro řadu lidí jedno z rozhodujících kritérií při nákupu,“ uvedl Josef Machala ze společnosti MasterCard, která průzkum realizovala.

Nejvíce hledíme na původ čerstvých potravin

Tři ze čtyř Čechů se u kupovaných potravin zajímají o jejich původ, z toho dvě pětiny se zaměřují na určité kategorie potravin.

Lidí, kteří nesledují původ potravin vůbec, je jen málo – necelá čtvrtina. Většinou  jsou to osoby s nižším vzděláním a horší finanční situací.

Výsledky průzkumu také ukázaly, že Čechy nejvíce zajímá původ čerstvého zboží. Více než polovina lidí chce znát místo, odkud k nám byla dovezena zelenina a ovoce. Více než dvě pětiny to zajímá u masa a výrobků z něj. Původ mléka a mléčných výrobků pak není lhostejný třetině lidí.

Na druhou stranu na etikety trvanlivých potravin se dívá jen šest ze sta nakupujících.

Polské jídlo cíleně nekupuje třetina Čechů

V otázce nejméně oblíbeného místa původu potravin se shodla třetina respondentů. Nejvíce se lidé vyhýbají polskému sortimentu, podle průzkumu jej běžně nekupuje 37 procent lidí.

„To nicméně neznamená, že by polské potraviny byly nekvalitní. Země původu sama o sobě totiž nejde ruku v ruce s kvalitou výrobku. Je pravda, že se lidé čím dál častěji snaží pečovat o své zdraví a zajímají se o to, co jedí. Nicméně mnohem důležitější než na původ je nutné dbát na složení jídla a jídelníčku vůbec,“ upozornil Machala.

Nižší oblibu u českých spotřebitelů mají také výrobky z Ukrajiny, ty by nekoupil každý sedmý zákazník. Méně lidé kupují i potraviny z Ruska (osm procent). Pětina Čechů se při nákupu nevyhýbá potravinám s určitou konkrétní zemí původu.

Podle průzkumu jsou pro každého třetího Čecha preferovanou volbou u nás vyrobené potraviny.

Anketa

Zajímáte se při nakupování o místo původu potravin?
Ano
93,9 %
Ne
6,1 %
Celkem hlasovalo 2892 čtenářů.

Reklama

Související články

Hitparáda nejčastějších omylů spotřebitelů

Čeští spotřebitelé si postupně zvyšují znalosti o svých právech. Mnohdy se však v této oblasti ještě mýlí. Ve spolupráci s dTestem vám přinášíme nejčastější...

Výběr článků

Načítám