Hlavní obsah

Finanční novinky v roce 2016: Vyšší minimální mzda i slevy na děti

Právo, Jakub Svoboda

Vyšší minimální mzda i daňové slevy na děti, jednorázový příspěvek k penzi pro důchodce. Ale také přísnější kontrola podnikatelů, změny ve vztazích dlužník – věřitel, změny ve spoření na penzi či nová pravidla rozúčtování nákladů na vytápění v nájemních domech. To jsou jen některé příklady mnoha legislativních novinek, které začnou platit v letošním roce nebo platí již od začátku ledna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zřejmě nejvíce změn se letos dotkne podnikatelů. Od začátku roku 2016 pro ně stát zavedl novou povinnost – takzvaná kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty. Vzrostla minimální mzda a zvyšují se také minimální měsíční platby na zdravotní a sociální pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

Měsíční minimální mzda se od ledna zvyšuje o 700 korun, konkrétně z 9200 korun na 9900 korun, základní hodinová sazba se pak zvyšuje z 55 korun na 58,70 korun. [celá zpráva]

Státní zaměstnanci a pracovníci veřejné sféry dostali přidáno už od listopadu loňského roku o tři procenta, učitelé o 3,3 procenta. Zdravotníci si ve výdělcích polepší o pět procent až teď od ledna. Politikům by měly vzrůst platy zhruba o sedm procent.

Vyšší sleva na děti zřejmě už za leden

Ve Sněmovně nyní čeká na schválení novela zákona, která opět zvyšuje daňovou slevu pro rodiny s více dětmi. Na druhé dítě se má zvýšit o 100 korun měsíčně. Na třetí a další dítě o 300 korun. Pro rodiny s jedním dítětem se výše slevy měnit nemá. Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane podle návrhu na 13 404 korun ročně.

U druhého dítěte by měla roční částka stoupnout ze současných 15 804 korun na 17 004 korun, u třetího a dalšího dítěte pak ze 17 004 korun na 20 604 korun.

Novelu, která má slevy zvýšit, se vládě nepodařilo v parlamentu prosadit tak, aby vstoupila v účinnost již od 1. ledna. Druhé čtení novely by mělo podle vyjádření ministerstva financí (MF) proběhnout na první schůzi v letošním roce.

„To by mohlo znamenat platnost zákona v březnu. Samozřejmě záleží na tom, zda opozice nezablokuje Sněmovnu kvůli zákonu o elektronické evidenci tržeb. Každopádně zákon je navržen tak, aby sleva byla v ročním zúčtování poskytnuta zpětně i za měsíce, ve kterých zákon ještě nebude platit. Nikdo tedy o peníze nepřijde,“ uvedl pro Právo mluvčí MF Michal Žurovec.

Příspěvek 1200 korun pro důchodce

Mírně si letos přilepší také důchodci. Lednová valorizace důchodů je sice kvůli nízké inflaci a stagnaci mezd velmi nízká, v průměru činí jen 40 korun měsíčně. Avšak parlament schválil vládě návrh, že všichni důchodci a důchodkyně dostanou v únoru ke svým penzím mimořádný jednorázový příspěvek 1200 korun. [celá zpráva]

Opatřením, jež se dotkne mnoha rodin, je zvýšení příspěvku na péči, který je poskytován lidem závislým na péči jiné osoby. Od srpna se má zvýšit o 10 procent. Půjde o první valorizaci od zavedení příspěvku v roce 2006.

Kontrolní hlášení již od začátku roku

Podnikatelé se museli před začátkem nového roku připravit zejména na změny související s daní z přidané hodnoty (DPH). Každý plátce DPH má nově povinnost podávat tzv. kontrolní hlášení. Jde v zásadě o nový druh daňového přiznání, poskytovaného měsíčně či čtvrtletně. Budou v něm uváděny údaje z daňových dokladů a dalších dokumentů o nakládání se zbožím nebo službami.

Finanční správě to má umožnit efektivnější daňovou kontrolu v oblasti DPH, kde ročně dochází k únikům v řádu desítek miliard korun.

Toto hlášení se podává pouze elektronicky. Podle nedávného šetření Indexu očekávání firem ČSOB se třetina malých a středních firem domnívá, že nová povinnost skutečně přispěje k omezení daňových úniků.

Živnostníkům a drobným podnikatelům se letos také zvyšují minimální zálohy za sociální a zdravotní pojištění. Z kapsy budou muset vytáhnout o 660 korun více. Další novinkou je to, že daň z prodeje nemovitosti bude od letoška platit vždy kupující.

Reklama

Výběr článků

Načítám