Hlavní obsah

V novém roce chtějí Češi především více spořit a snížit své dluhy

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novoroční předsevzetí patří ke každoročním rituálům většiny lidí a mívají často podobu finančních závazků. Letos si předsevzetí s finanční tematikou dá sedm z deseti Evropanů, v české kotlině jsou to pak tři čtvrtiny občanů. Nejčastěji přitom lidé chtějí začít více spořit, snížit své zadlužení nebo zlepšit kontrolu výdajů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro ING Bank. Průzkum byl proveden ve druhé polovině října ve 13 zemích Evropy, v USA a Austrálii na vzorku 14 837 lidí.

Finanční předsevzetí si nejčastěji dají Turci

Mezi Evropany si novoroční předsevzetí dává 71 procent lidí, a to zpravidla s cílem v nějakém ohledu zlepšit svou finanční situaci. Nejčastěji se finanční předsevzetí objevují v Turecku (86 procent), Nizozemí (82 procent) a Lucembursku (81 procent).

Na druhé straně žebříčku jsou pak Španělé a Němci, mezi nimiž si dává finanční závazky na začátku roku „jen“ šest z deseti dotazovaných. V České republice je to 75 procent.

Bude se vaše novoroční předsevzetí pro rok 2016 týkat finančních záležitostí?
ZeměLidé, kteří odpověděli ano
Turecko86 %
Nizozemsko82 %
Lucembursko81 %
Francie76 %
Česká republika75 %
Rumunsko72 %
Belgie72 %
Velká Británie70 %
Polsko68 %
Itálie65 %
Rakousko64 %
Německo62 %
Španělsko60 %
Evropa71 %
Austrálie71 %
USA78 %
Zdroj: průzkum Ipsos

„Jak ukazuje srovnání loňského i letošního šetření, novoroční plány, které se týkají zlepšení finanční situace, si dává stále stejně vysoké procento Evropanů, potažmo Čechů,“ uvedl Libor Vaníček z ING Bank ČR.

Šetřit a snížit dluhy

Nejčastějším finančním předsevzetím Evropanů je více spořit (41 procent), kontrolovat své výdaje (27 procent) či snížit zadlužení (27 procent).

Spořit chtějí především Italové (56 procent) a Britové (53 procent).

Snižovat dluhy si naopak přeje více než třetina obyvatel Turecka (36 procent), ale i třetina Čechů (33 procent). O lepší kontrolu výdajů se chce pokusit téměř každý čtvrtý Francouz a Rumun.

Mezi Čechy je nejčastějším finančním novoročním předsevzetím více spořit (36 procent). Třetina respondentů z České republiky pak plánuje snižování dluhů a další čtvrtina chce v příštím roce lépe kontrolovat své výdaje.

Dodržet předsevzetí se daří více než polovině Čechů

Nejlépe jsou na tom s dodržováním předsevzetí lidé žijící v Rakousku nebo Německu - sedm z deseti dotazovaných své loňské finanční předsevzetí dodrželo.

Naopak v Turecku, Španělsku nebo v Itálii jsou na tom právě opačně. Více než polovina lidí zde své finanční plány v roce 2015 nenaplnila

(57 procent, 56 procent, respektive 55 procent).

V České republice se dařilo finanční předsevzetí dodržet 55 procent dotazovaných, zbytek (45 procent) při jejich naplňování selhal.

Anketa

Bude se vaše novoroční předsevzetí pro rok 2016 týkat finančních záležitostí?
Ano, bude.
14,8 %
Ne, bude se týkat jiných věcí.
12,3 %
Žádné novoroční předsevzetí si nedávám.
72,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1617 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám