Hlavní obsah

Ceny elektřiny se příští rok příliš nezmění

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti budou za elektřinu v příštím roce platit přibližně stejně jako letos. Cena silové elektřiny, která činí skoro polovinu koncové ceny pro zákazníky, sice klesla, na druhou stranu ovšem mírně vzrostly platby za regulovanou část ceny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Přestože nyní zuří boj mezi Energetickým regulačním úřadem a vládou, zda vypsat podporu pro obnovitelné zdroje, a výsledek je nejistý, lidé v ceně elektřiny příplatek ve výši 495 korun bez DPH na každé spotřebované megawatthodině zaplatí.

Bude tak, stejně jako letos, platit, že domácnosti s nízkou spotřebou proudu, které elektřinu používají jen k provozu běžných spotřebičů a jejich roční spotřeba činí kolem 1000 kWh ročně, zaplatí podle dodavatele kolem pěti tisíc korun.

Fixace se nevyplatí 

Pokud ročně spotřebujete kolem 2000 kWh, utratíte kolem 10 tisíc korun za rok. Při roční spotřebě kolem 3000 kWh potom budete platit asi 15 tisíc ročně.

Mnoho zákazníků ale nové ceníky nijak neovlivní, protože si nechali ceny zafixovat na delší dobu. Přitom příští rok by mohly ceny klesnout, a tak se jim fixace ceny nevyplatí.

„Ceny komodit na trhu dlouhodobě klesají a současný pohled analytiků nenaznačuje, že by se tento trend měl v nejbližší době obrátit. Za takové situace nedoporučujeme zákazníkům zafixovat cenu na delší období,“ sdělil Právu tiskový mluvčí společnosti Centropol Ladislav Šticha.

„Není to totiž výhodné, protože například při fixaci na dva roky mohou být ceny už po roce nižší než ty současné. Výjimkou jsou ceníky, které zákazníkům garantují, že jejich cena nikdy nevzroste a v případě poklesu cen také klesne,“ dodal.

Prostor pro zlevnění by byl 

Vzhledem k poklesu cen silové elektřiny viděla šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková prostor pro zlevnění.

„Ceny elektřiny by od Nového roku mohly klesnout až o čtyři procenta,“ řekla nedávno Právu. Velcí dodavatelé ale umožní lidem dosáhnout výraznějších slev pouze v případě, že s nimi podepíší smlouvu na delší období. Samotné firmy tvrdí, že lidé mohou ušetřit za dodávky využitím speciálních nabídek.

„V tuto chvíli v naší produktové nabídce nedošlo ke změně, protože jsme výhodné produkty představili již v průběhu roku 2015,“ řekla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. ČEZ nabízí například produkt Garant Plus, který slibuje úsporu deset procent na silové elektřině proti standardní produktové řadě společnosti. Lidé podle Půlpánové podepíšou smlouvu na dva roky a budou mít jistotu, že během této doby nezaplatí za silovou elektřinu víc.

„Ceny pro příští rok zůstávají prakticky na úrovni roku 2015,“ řekl mluvčí E. ON ČR Vladimír Vácha. Pro zákazníky, kteří chtějí ušetřit za platbu elektřiny proti letošnímu roku, firma připravila produkt Variant Advent, který jim silovou složku zlevní o čtrnáct procent proti standardnímu ceníku společnosti. Smlouva u Variant Advent je fixována na dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám