Hlavní obsah

Kost z kapra příliš nehrozí, častější jsou o Vánocích žlučníkové záchvaty

Novinky, bab

Kost ze štědrovečerního kapra v krku už zdaleka nepatří mezi nejčastější vánoční úrazy. Mnohem častěji se objevují žlučníkové záchvaty, popáleniny nebo otřesy mozku. Nechybí ani zranění po pádu ze soba nebo lehký otřes mozku po zásahu špuntem od šampaňského. Vyplývá to ze statistik pojišťovny MetLife a pražských záchranářů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mnozí Češi servírují místo kapra na Štědrý večer řízky. Počet návštěv na pohotovosti kvůli zapíchnuté kapří kosti se tak stále snižuje. Větší hrozbou pro zdraví jsou tak často jiné vánoční faktory – přejídání, alkohol a stres.

„Statistiky úrazů při honění kapra ve vaně nejsou k dispozici, desítky kostí v krku jsou také mylnou představou. Nejčastější příčinou pro výjezdy v průběhu vánočních svátků jsou žlučníkové a žaludeční koliky z přejídání a konzumace tučných jídel. Setkáváme se také s otravou alkoholem, zraněními při následných pádech nebo podchlazením při spánku na lavičce v parku,“ popsala Jiřina Ernestová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Značná část vánočních úrazů je naštěstí jen lehčího charakteru.

Ženy padají z oken, muži ze stromů

Statistiky pojišťoven potvrzují, že Vánoce jsou v mnoha ohledech nejvíce rizikovým svátkem roku. Mnoho úrazů souvisí již s vánočními přípravami. V pojistných hlášeních se tak najde řada zajímavých příhod:

„Naši likvidátoři jsou už zvyklí na zlomeniny, které si ženy způsobí pádem při mytí a zdobení oken. Máme evidované dokonce i vypadnutí z okna ven. Naštěstí v daném případě jen z menší výšky a tedy s lehkými následky,“ uvedla Tereza Kůželová z pojišťovny MetLife.

Výjimečné nejsou případy, kdy došlo k popáleninám během lití olova nebo úraz při házení botou

U mužů často dominují úrazy při manipulaci s vánočním osvětlením a venkovními dekoracemi na domech nebo stromech. Mezi kuriózní úrazy patří například zranění po pádu ze soba instalovaného na střechu rodinného domu.

Nebezpečné vánoční tradice

Samostatnou kapitolou jsou vánoční kuchyňské úrazy, především popáleniny a poranění způsobená nožem.

„Říznutí jsou každoroční problém, stejně jako popáleniny a opařeniny, se kterými se bohužel velmi často setkáváme u dětí,“ zmínila Kůželová.

Tyto nehody jsou obvykle způsobené stresem a spěchem během přípravy štědrovečerní večeře. Ovšem nebezpečné mohou být i některé vánoční tradice. Výjimečné nejsou případy, kdy došlo k popáleninám během lití olova a dokonce i úraz při házení botou, která trefila nepozorného člena rodiny do hlavy a způsobila mu lehký otřes mozku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Lehký otřes mozku umí způsobit také nešťastný zásah špuntem ze šampaňského.

Bezpečnostní opatření a zvýšená pozornost

Mnoha rizikovým událostem je možné předejít, stačí nepodlehnout všudypřítomnému shonu, dodržovat běžná bezpečnostní opatření, a věnovat zvýšenou pozornost dětem a starším lidem, kteří jsou častou obětí vánočních nehod.

Myslete i na to, že vánoční pochutiny i alkoholické nápoje je třeba konzumovat s mírou. Skončit v sanitce s žaludeční kolikou nebo otravou alkoholem rozhodně nespadá do kategorie příjemného strávení vánočních svátků.

V podstatě totéž platí pro Silvestr, který je pro záchranáře tradičně nejvytíženější službou v roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám