Hlavní obsah

Rodiny se nejvíce bojí ztráty zaměstnání a neúspěchu potomků

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina českých rodin s nezletilými dětmi se obává možné ztráty střechy nad hlavou, přibližně stejný počet rodičů má strach z případného budoucího neúspěchu svého potomka. Ztráty zaměstnání se bojí dokonce osm z deseti dospělých.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V menší míře hrají roli také obavy z rozvodu. Proti ostatním krizím se na něj ale české rodiny neumějí připravit. To jsou hlavní poznatky z pravidelného průzkumu Nadace Kooperativa, který se tentokrát zaměřil na krizové situace v českých rodinách.

O střechu nad hlavou se bojí 55 procent rodin s dětmi, o zaměstnání 78 procent domácností. „Proti generaci svých rodičů vyrůstajících za jiného režimu jsou dnes téměř všechny mladé rodiny kvůli vlastnímu bydlení zadlužené. Je to úplně nová situace, kterou ze svého dětství neznají,“ upozorňuje socioložka Jiřina Šiklová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K selhání dětí už někdy došlo

Ztráta zaměstnání může podle ní znamenat ztrátu bydlení, a tedy i sociálního postavení „Jde o jakousi ztrátu jistot, která je pro dnešní dobu signifikantní,“ dodává Šiklová.

Z možného neúspěchu svých dětí má strach 53 procent českých rodičů. Výsledky průzkumu napovídají, že jejich obavy můžou být oprávněné. Čtyřicet čtyři procent respondentů totiž uvedlo, že kvůli selhání potomka již v minulosti muselo změnit své životní plány.

„Osm z deseti rodičů věří, že klíčem k úspěchu je vzdělání, přibližně 70 procent se pak snaží vést své děti k osobní píli,“ říká analytik pojišťovny Kooperativa Petr Hartoš.

Rozvod straší jen třetinu rodičů

Oproti výše uvedeným krizím se v Česku rozvodu obává pouze 35 procent rodičů. Ti, kteří mají strach, však většinou paradoxně nepočítají s tím, že by k němu mohlo dojít. Devadesát procent z nich se na partnerský rozkol nijak nepřipravuje.

Přehnaná víra ve vlastní vztah přitom podle Hartoše představuje pro řadu lidí riziko. Míra rozvodovosti v ČR se podle něj dlouhodobě pohybuje mezi 45 a 50 procenty.

Anketa

Které z uvedených věcí se nejvíce bojíte?
ztráty zaměstnání
64,2 %
ztráty střechy nad hlavou
14,5 %
zklamání z potomků
19,3 %
rozvodu
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1806 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám