Hlavní obsah

Pod stromeček lze darovat i kozu či oslíka s povozem

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční atmosféra v mnoha lidech probouzí sociální cítění. Nejinak tomu bude i letos, kdy téměř dvě pětiny Čechů hodlají přispět na dobročinné účely. V samotném Česku jsou nejčastějšími příjemci dárků děti z dětských domovů, prostřednictvím neziskových organizací však lze obdarovat i chudé zemědělce v Africe či Asii, například pumpou na vodu, kozou či oslíkem s povozem.

Foto: Profimedia.cz

V rámci charity lidé o Vánocích nejčastěji nakupují dárky pro dětské domovy. Ilustrační foto.

Článek

V dalších evropských státech posílá peníze na charitu lidí ještě víc. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro společnost Profi Credit, kterého se zúčastnily 4000 respondentů. 

Například v Bulharsku přispívají na dobročinné účely téměř tři pětiny lidí, v Polsku je to každý druhý a na Slovensku posílá peníze a dárky potřebným o něco málo víc lidí než v Česku, kde vánoční charitu drží zhruba 38 procent lidí. Průzkum také ukázal, že obecně na charitu mnohem více přispívají ženy než muži.

Většina dárků a peněz jde v rámci vánoční charity samozřejmě dětem, zejména těm sociálně znevýhodněným či zdravotně postiženým.

Z průzkumu vyplynulo, že peníze na pomoc dětem dávají tři čtvrtiny Čechů a Poláků, kteří se pro nějakou charitu rozhodnou, a zhruba 85 procent soucitných Slováků a Bulharů. „Nejčastěji lidé o Vánocích nakupují dárky pro dětské domovy. Každému desátému Čechovi pak není lhostejný osud zvířat,“ uvedl Ondřej Lokvenc z Profi Credit.

Nejčastěji peníze na konkrétní účel

Češi nejčastěji posílají peníze na účet konkrétní dobročinné organizace nebo využívají dárcovské SMS zprávy, v obou případech to uvedlo 45 procent dotázaných. Stále oblíbenějším dárkem pod stromeček jsou i výrobky chráněných dílen.

V Česku sice přispívá na charitu méně lidí než v ostatních zemích, zato ale patříme mezi nejštědřejší dárce. Charitativní příspěvky jsou letos dokonce vyšší než loni. Tři čtvrtiny Čechů darují více než stovku, každý pátý pak věnuje potřebným dokonce sumu vyšší než 500 korun.

Tři čtvrtiny Slováků posílají na charitu maximálně deset eur (zhruba 270 korun), přes polovinu Bulharů dá příspěvek do 150 korun.

Lidé mají mnoho možností, jak dary potřebným předat – buď přímo, například konkrétnímu dětskému domovu či třeba domovu důchodců, nebo prostřednictvím nejrůznějších neziskových organizací či diecézních charit. V případě vánočních sbírek je nutné si dávat pozor na podvodníky, kteří se čas od času snaží štědrosti lidí v předvánočním období využít.

Splněná přání v dětských domovech

Některé oblíbené dárcovské projekty mají dlouhou tradici. Od listopadového spuštění tradičního charitativního projektu Daruj hračku už Ježíšci z řad veřejnosti splnili přes 2500 přání.

„Ke splnění tak zbývá ještě 2700 přání dětí z dětských domovů a lidí s různými handicapy. Alespoň na jeden dárek stále čeká asi 600 dětí,“ řekl Právu ředitel projektu Pavel Klempíř. Dárky mohou lidé odesílat do 16. prosince.

Daruj hračku je charitativní akce s devatenáctiletou tradicí. Lidé se mohou stát Ježíšky a konkrétním dárkem splnit vánoční přání zcela konkrétnímu člověku, kterému jeho přání nemá kdo nebo za co splnit. Dětská přání jsou zveřejněna na stránkách www.daruj-hracku.cz. Na nich si každý může najít dárek, který si dítě přeje.

Projekt každoročně organizují lidé s handicapem z organizace Tango – manažeři na vozíčcích. Partneři projektu jsou IT firma Leksys a společnost GLS, která zajišťuje bezplatnou přepravu dárků.

Někde jsou největšími dary voda a učebnice

Mezi další významné dárcovské projekty patří i Skutečný dárek neziskové organizace Člověk v tísni. Většina lidí v chudých zemích světa se živí zemědělstvím. Největší radost jim tak podle organizátorů tohoto projektu udělá například darování hospodářského zvířete, zemědělských plodin či náčiní.

Od roku 2009 Člověk v tísni díky darům Čechů rozdal například 4822 koz, 1053 ovcí nebo více než 13 000 kusů drůbeže. Radost novým majitelům udělalo také 168 krav a sedm buvolů nebo 45 oslíků s povozem.

Zdaleka ne všude je pravidelná školní docházka samozřejmostí. Například v Etiopii do školy chodí jen polovina dětí a negramotnost zde dosahuje závratných čísel. Stejně tak v Angole, Kongu nebo Afghánistánu. Díky dárcům Skutečného dárku ale bylo v těchto zemích již vybaveno 179 škol nebo pedagogických center potřebným nábytkem, učebnicemi nebo školními pomůckami.

Další konkrétní pomoc Člověka v tísni pak směřuje třeba i do oblastí zdravotnictví nebo zajišťování přístupu lidí k pitné vodě.

Anketa

Přispíváte o Vánocích na charitu?
Ano
46,4 %
Ne
53,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 192 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám