Hlavní obsah

Konec papírových stravenek? E-stravenkami je možné platit už i v obchodech

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Stravenky jsou v Česku stále velmi oblíbené. Své zaměstnance jimi motivují zhruba tři čtvrtiny firem. Vedle klasických papírových stravenek se však čím dál častěji využívají i stravenky v elektronické podobě. Od listopadu je jimi možné platit útratu nejen ve vybraných restauracích, ale i v obchodních řetězcích Tesco a Albert.

Foto: Profimedia.cz

E-stravenkami můžete v obchodě zaplatit jen potraviny do limitu 500 korun.

Článek

Elektronické stravenky začala v Česku poprvé vydávat společnost Benefit Management na konci roku 2013, kdy jimi bylo možné platit konzumaci jídla pouze ve vybraných restauracích.

V současné době e-stravenky Benefit Plus přijímají ve zhruba 300 restauracích. „Pro každého zaměstnavatele postupně rozšiřujeme síť o několik restaurací v jeho blízkém okolí,” doplnil pro Právo ředitel Benefit Management Václav Kurel.

Foto: Benefit Management

Bezkontaktní elektronická stravenka

E-stravenkou platíte bezkontaktně
Princip fungování elektronických stravenek je velmi jednoduchý. Zaměstnavatel každý měsíc nahraje příslušnou částku zaměstnanci na jeho kartu. Ten ji pak použije při placení stejně jako bezkontaktní platební kartu. Výhodou je, že držitel stravenkové karty může útratu zaplatit přesně na koruny a nemusí tak řešit situaci, kdy provozovatel na stravenky buď nevrací, nebo vrací jen do určité částky.

V polovině letošního roku přešla na e-stravenky společnost Edenred CZ.

„Stravenkovou kartu Ticket Restaurant Card jsme představili v červnu v Brně, kde jsme rovněž začali budovat síť akceptačních míst, souběžně s tím jsme se soustředili i na Prahu a postupně jsme začali síť rozšiřovat i do dalších regionů,” uvedl pro Právo Pavel Kusý ze společnosti Edenred CZ, která v současné době spolupracuje s více než třemi tisícovkami smluvních provozoven.

Foto: Edenred CZ

Ticket Restaurant Card

Ve fázi pilotního provozu je v současné době elektronická stravenka v podobě karty Sodexo Gastro Pass CARD společnosti Sodexo.

„Výsledky pilotu ukazují, že uživatelé i klienti chtějí maximální jednoduchost a komfort. Elektronickou stravenkovou kartu oficiálně představíme už v lednu 2016,” uvedla pro Právo Lucie Miřácká ze společnosti Sodexo.

Foto: Sodexo

E-stravenka Sodexo Gastro Pass Card

Společnost Le Cheque Déjeuner zavedení elektronických stravenkových karet teprve připravuje. Nicméně s převáděním zaměstnaneckých benefitů do elektronické podoby má již zkušenosti.

„Již několik let nabízíme on-line systém cafeterie (Gallery Beta), kde si každý uživatel může na svém internetovém virtuálním účtu spravovat zaměstnavatelem přidělený kredit a nakupovat např. volnočasové benefity on-line nebo prostřednictvím benefitní karty realizovat nákup zboží či služeb v partnerské provozovně,” upřesnil ředitel společnosti Jiří Kráčmar.

E-stravenkou zaplatíte v obchodě do 500 korun

V současné době je možné elektronickými stravenkami platit i ve dvou velkých obchodních řetězcích. Počátkem listopadu začali platby stravenkovou kartou Ticket Restaurant Card od společnosti Edenred přijímat vybrané supermarkety Albert společnosti Ahold v Brně.

„Do konce listopadu 2015 bude Ticket Restaurant Card akceptovat celá prodejní síť supermarketů skupiny Ahold,” doplnil Pavel Kusý a dodal: „Jsme v jednání i s dalšími řetězci supermarketů v České republice, které umožní akceptaci naší karty od příštího roku.”

Elektronické stravenky na kartě Benefit Plus přijímá od poloviny listopadu i obchodní řetězec Tesco a to jak v supermarketech, tak hypermarketech. Platby probíhají přes běžné platební terminály a zákazníci mohou stravenkovými kartami platit jen za potraviny do limitu 500 korun za den, podobně jako je tomu u papírových stravenek.

„Vycházíme vstříc našim klientům, kteří čekali s přechodem na e-stravenky právě do okamžiku, kdy s nimi bude možné platit alespoň v jednom významném maloobchodním řetězci,” upozornil Kurel. „Dále jednáme o akceptaci našich karet s dalšími velkými řetězci,“ dodal.

O e-stravenky je zájem

Zaměstnavatelé mají o e-stravenky zájem. Stravné se jednoduše nahraje na kartu zaměstnance a více starostí již firma s tímto daňově uznatelným benefitem nemá.

„Firmy oceňují, že elektronické stravenky jsou oproti papíru ekologické a snižují administrativní náročnost. Odpadá skladování papírových cenin, rozpočítávání mezi zaměstnance a distribuce. O naše řešení má v současné době zájem téměř 500 firem s potenciálem přes sto tisíc uživatelů,” uvedl Pavel Kusý.

„V současnosti máme již několik firem, které e-stravenky používají jako jediný způsob vyplácení stravenek,“ doplnil Václav Kurel

„Podporujeme trendy, které spojují inovativní technologie s novými řešeními. Dáváme proto zaměstnancům na výběr, zda chtějí tradiční papírové, nebo elektronické stravenky Benefit Plus. Věříme, že do budoucna zcela převládne zájem o e-stravenky,” uvedl Martin Hruška z České spořitelny.

Reklama

Související články

Většina lidí si ke stravenkám připlácí

Lidé v Česku díky stravenkám pravidelně obědvají, při platbě za polední menu jim ale většinou jedna poukázka nestačí a na útratu si připlácejí z vlastních...

Výběr článků

Načítám