Hlavní obsah

Češi jsou rekordmany v bezhotovostním placení, většina platí kartou i několikrát týdně

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

V současné době je prakticky každý Čech majitelem alespoň jedné platební karty. U osmi z deseti lidí se dokonce jedná o kartu bezkontaktní. Češi nepoužívají karty jen k výběrům z bankomatu, oblíbené je i bezhotovostní placení v obchodech. Jednou nebo vícekrát týdně takto platí téměř sedm z deseti Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí Češi si o víkendu ráno přivstanou, aby si koupili čerstvé pečivo.

Článek

Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury NMS Market Research pro Raiffeisenbank.

Zatímco před 15 lety bylo pro mnohé Čechy nemyslitelné platit běžné útraty v obchodech kartou, dnes tak činí naprosto běžně.

„V roce 2000 se prostřednictvím platebních karet uskutečnilo celkem 5 653 758 plateb, za celý rok 2014 jich bylo již 447 129 026,“ upřesnil pro Právo Tomáš Hládek z České bankovní asociace (ČBA).

Výrazně roste i počet obchodních míst, na kterých lidé mohou zaplatit bezhotovostně. „V roce 1995 bylo možné platit kartou u 8200 obchodníků, o dvacet let později, ke konci druhého kvartálu 2015 jich přijímalo platby kartou již téměř 146 tisíc,“ doplnil Hládek.

Podle statistik ČBA byla každá druhá karetní transakce v loňském roce provedena bezkontaktními platebními kartami. Ty už nyní vlastní čtyři pětiny Čechů.

Bezhotovostně platí hlavně mladší generace

Platby kartou v obchodech se u Čechů těší velké oblibě, alespoň někdy takto platí 94 procent lidí, přičemž jednou nebo vícekrát týdně je využívá sedm z deseti Čechů.

Tento podíl se ale snižuje s rostoucím věkem (u lidí ve věku 55 až 64 let je to jen polovina).

Frekvence plateb kartou v obchodech roste spolu s dosaženým vzděláním. Jednou nebo vícekrát týdně takto platí téměř devět z deseti absolventů vysokých škol. Na druhou stranu bezhotovostně hradí nákupy jen dvě pětiny lidí se základním vzděláním.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Jak často Češi platí kartou v obchodech

„Lidé s vyšším vzděláním ve své profesi méně pracují s hotovostí, výdělek inkasují na svůj účet a také své výdaje na bydlení a služby řeší bezhotovostně. Je pro ně proto přirozenější použít i pro další výdaje platební kartu místo hotovosti,“ uvedla Romana Lantorová z Raiffeisenbank.

Placení kartou v obchodech je také oblíbenější ve větších městech. Lidé mají totiž mnohem více příležitostí k bezhotovostním úhradám. Ve městech nad 100 tisíc obyvatel dokonce každý sedmý člověk kartu k placení používá každý den.

Bezhotovostní špička mezi třetí a pátou odpoledne

Začátek platební činnosti se obyčejně shoduje s cestou do práce, přičemž prudce narůstá mezi sedmou a desátou hodinou, v Praze přitom lidé začínají platit později než na Moravě. Vyplývá to z interních dat společnosti Home Credit.

Desátá až dvanáctá hodina patří podle množství uskutečněných bezhotovostních plateb mezi nejexponovanější hodiny. „Je to dáno mimo jiné skutečností, že právě od devíti a desíti ráno otevírají své provozovny větší obchody. Naopak po dvanácté hodině, kdy Češi nejčastěji obědvají, nastává v platbách útlum,” upozornil Michal Kozub z Home Credit.

Vůbec nejrušnějším bezhotovostním obdobím je časový úsek mezi patnáctou až sedmnáctou hodinou, kdy denně proběhnou stovky tisíc transakcí.

„Později večer a v noci je počet karetních transakcí na minimu. Pokud jdou Češi posedět s přáteli do hospody či restaurace, většinou jsou zvyklí platit za útratu hotovostí. Většina karetních plateb na konci dne tak připadá na úhrady na benzinových stanicích, ve velkých městech pak na non-stop otevřené obchody,“ dodal Kozub.

O víkendu se Češi budí s kartou v ruce

Ačkoliv se platební aktivita Čechů o víkendu zvýší skoro hned po probuzení,  mezi devátou až jedenáctou hodinou proběhne zhruba o šedesát procent méně karetních transakcí než ve stejný čas ve všední den. Přesto právě dopolední hodiny hrají v celkových podílech prim.

„Aktivní Češi si ráno přivstanou, aby si koupili čerstvé rohlíky k snídani. Daleko důležitější ale bývá cesta za velkým víkendovým nákupem, kdy pořídí potraviny na sobotu i neděli, popřípadě i na zbytek týdne,” uvedl Kozub. Bezhotovostní platby vrcholí právě okolo jedenácté hodiny.

Víkendová odpoledne mnozí Češi využívají k návštěvě obchodních center, kde mají o víkendu větší klid například na nákupu oblečení. Večer už ale Češi odpočívají. Od dvacáté hodiny platební aktivity významně klesají.

Anketa

Jak často platíte kartou v obchodech?
Každý den
15,4 %
Několikrát týdně
50,5 %
Jednou týdně
2,7 %
2-3krát za měsíc
4,6 %
Jednou měsíčně i méně
5,7 %
Nikdy
21,1 %
Celkem hlasovalo 3019 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám