Hlavní obsah

Domácnostem se začíná dařit, vystačí s příjmy i něco ušetří

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Osm z deseti Čechů dokáže vyjít se svými příjmy, přičemž třetina zvládá ještě část peněz ušetřit. Takto vysoký podíl lidí v dobré ekonomické situaci se nevyskytuje v žádné jiné zemi střední a východní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z posledního mezinárodního průzkumu agentury TNS pro společnost Provident Financial, ve kterém odpovídalo více než pět tisíc lidí. Kromě tisícovky Čechů se do průzkumu zapojili také Slováci, Poláci, Maďaři a Rumuni.

V těžkých dluzích dva ze sta Čechů

Téměř třetina Čechů nemá problém vyjít se svými příjmy a navíc se jí daří ještě část peněz ušetřit. Vedle toho zhruba polovina Čechů sice s penězi měsíčně vychází, ale finanční rezervu už vytvářet nezvládá.

„Zbývající pětina je v těžké finanční situaci, kdy tak tak přežívá do další výplaty. Dobrou zprávou je, že v Česku jsou pouze dvě procenta lidí, kteří tonou v dluzích a nemají žádné vyhlídky na zlepšení, což je v porovnání s ostatními zeměmi vůbec nejméně,“ upozornil Josef Macák z Providentu.

Finanční situace lidí
ZeměVychází s příjmy a uspoříVychází s příjmy, ale nic neuspoříStěží vyjde do příští výplatyJe v dluzích bez vyhlídky na zlepšení
Česko31 %48 %19 %2 %
Slovensko20 %52 %24 %4 %
Polsko19 %61 %17 %3 %
Maďarsko8 %51 %32 %9 %
Rumunsko10 %53 %31 %6 %
Zdroj: průzkum TNS pro Provident

Z vybraných evropských zemí je na tom naopak nejhůře Maďarsko a Rumunsko. V obou zemích dokáže dát nějaké peníze stranou sotva desetina lidí a v Maďarsku se navíc topí v dluzích téměř každý desátý člověk.

„V Maďarsku a Rumunsku se nachází zhruba 40procentní podíl lidí, kteří čelí značným finančním problémům a jen s velkými obtížemi zvládají pokrýt nutné každodenní výdaje,“ dodal Macák.

Úspory českých domácností: v průměru 116 tisíc

To, že Češi myslí na zadní kolečka, dokládá i dlouhodobý ING Bank Index úspor českých domácností, podle něhož lidé mají naspořeno v průměru 116 tisíc korun.

V případě výpadku příjmů by Češi s úsporami dokázali hospodařit  tři měsíce a dvacet jedna dnů. Oproti předchozímu čtvrtletí se sice jedná o šestidenní pokles (pravděpodobně kvůli zvýšeným nákladům na dovolené, kdy lidé sahají do finančních rezerv), avšak v meziročním srovnání jde o osmnáctidenní nárůst.

„I přes mírný pokles oproti předchozímu kvartálu však trend vzrůstajících úspor českých domácností trvá. Průměrná finanční rezerva se drží nad sto tisíci, což je slušný základ, a vývoj české ekonomiky i další faktory obecně naznačují, že finanční rezervy Čechů mají potenciál stoupat i nadále,“ upozornil Libor Vaníček z ING Bank.

Anketa

Jaká je finanční situace vaší domácnosti?
S příjmy bez problémů vyjdeme, dokážeme i něco uspořit.
35,9 %
Příjmy nám stačí, ale nic neuspoříme,.
15,3 %
Stěží vyjdeme do příští výplaty.
43,9 %
Topíme se v dluzích bez vyhlídky na zlepšení.
4,9 %
Celkem hlasovalo 4558 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám