Hlavní obsah

Češi splácejí spíše dluhy bankám než rodině

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Češi přistupují ke splácení půjček od příbuzných velmi benevolentně. Jako mnohem závažnější považují dluhy u bank, především pak hypotéky. To Němci chtějí být zadobře hlavně se svou rodinou a přáteli. Nejdříve vyrovnají dluhy s nimi a až poté s ostatními věřiteli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„V Česku se k dluhům v rodině přistupuje volněji, takové závazky často lidé ani nepovažují za dluhy. Dlužníci v Německu, mají v tomto případě zcela opačnou tendenci. Prioritní jsou pro ně dluhy rodině a přátelům, teprve potom splácí pohledávky bankám a finančním institucím,” upozornil Vladimír Vachel z inkasní společnosti EOS.

Jaké dluhy zaplatí Češi jako první?Jaké dluhy zaplatí Němci jako první?
1. Hypotéky a úvěry bankám1. Peníze půjčené od rodiny
2. Faktury nesplacené v době splatnosti2. Malé půjčky od přátel a kolegů v práci
3. Malé půjčky od přátel a kolegů v práci3. Faktury nesplacené v době splatnosti
4. Půjčky od rodiny4. Selhání příkazů z účtu, neproplacení šeku
Zdroj: EOS

Dluží každý třetí Čech

Z registrů dlužníků vyplývá, že v loňském roce měly nějakou pohledávku více než tři milióny ekonomicky aktivních Čechů, což je téměř polovina obyvatel do 65 let.

Data České národní banky k 31. srpnu 2015 ukazují, že dluhy českých domácností opět stouply. Koncem srpna Češi dlužili 1,301 biliónu korun. Naprostou většinu (70 procent) dluhů Čechů představují dlouhodobé půjčky na bydlení, resp. hypotéky, pětinu pak tvoří spotřebitelské úvěry a 11 procent dluhů spadá do dalších kategorií (např. úvěry splátkových společností apod.).

„Z nesplacených pohledávek, které evidujeme, má téměř polovina menší hodnotu než 10 tisíc korun. Nejčastěji se jedná o nezaplacené zboží či služby. Průměrné zadlužení se poté pohybuje ve výši 20 375 korun na osobu,” upozornil Vachel.

Také v Německu má nějaký dluh téměř polovina (47 procent) dospělých obyvatel. Nejčastější dluhy zde pak tvoří splátky bankovním institucím, leasingy a menší krátkodobé půjčky.

Rozdíl ve srovnání s našimi sousedy ale nalezneme u průměrné částky, kterou dlužníci splácí. „Zatímco Češi splácí průměrně přes tři tisíce korun, Němci vydají i trojnásobek,” doplnil Vachel.

Přístup Čechů k dluhům je laxnější

Studie Dluhový průzkum společnosti EOS ukázala i na rozdíly v přístupu obyvatel obou zemí k problematice zadlužení.

Z ní vyplynulo, že Češi mají k zadlužení méně zodpovědný přístup než Němci. V Německu se dluhům úzkostlivě vyhýbají více než dvě pětiny lidí, navíc si lidé pečlivě hlídají, kolik dluží - neví to jen sedm procent dlužníků.

„Přístup Čechů k dluhům je mnohem laxnější. Až pětina dlužníků nám například minimálně jednou porušila splátkový kalendář. Více než Němci si také kupujeme spotřební zboží, na které nemáme. Jen naše agentura eviduje 13 procent případů, kdy jednotlivec splácí dvě a více pohledávek,” upozornil Vachel.

Reklama

Související články

Zkušenost s exekucí má třetina Čechů

Exekucím v Česku čelily v posledních letech stovky tisíc rodin. Osobní nebo zprostředkovanou zkušenost s exekutorem má 37 procent obyvatel České republiky....

Výběr článků

Načítám