Hlavní obsah

Osobní bankroty zlevní, oddlužovací firmy ostrouhají

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osobní bankroty, o které ročně žádají tisíce lidí, by měly brzy zlevnit. Měla by totiž skončit rozšířená praxe mnohých zprostředkovatelských firem, které jen zneužívají tísně lidí žádajících o oddlužení a za své služby si účtují často až nehorázně vysoké poplatky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle novely insolvenčního zákona připravené ministerstvem spravedlnosti mají nově návrhy podávat pouze advokáti, notáři, insolvenční správci a akreditované veřejně prospěšné společnosti.

Advokáti za podání návrhu na osobní bankrot budou smět dlužníkům účtovat maximálně 5000 korun, u oddlužení manželů 7500 korun. Neziskové organizace budou tuto službu poskytovat zdarma, vyplývá z informací, které Právu potvrdilo ministerstvo spravedlnosti.

To si od změny legislativy slibuje konec nekalých praktik, kdy soukromé oddlužovací firmy či soukromé osoby nabízejí dlužníkům předražené a nekvalitní služby a v horším případě je dostávají do ještě větších dluhů.

Účtují si i 50 tisíc korun

Podle současné legislativy totiž může návrh na osobní bankrot vypracovat kdokoli. Toho využívají nejrůznější oddlužovací firmy či jedinci, kteří dlužníkům nabízejí vytvoření návrhu za tučný poplatek.

„Osobní bankrot má dlužníkovi umožnit nový start a motivovat ho k aktivnímu splácení jeho dluhu. Dnes ale dlužníkům mnoho ,oddlužovacích společností‘ nabízí zpracování insolvenčního návrhu bez potřebné kvalifikace a nelegálně. Špatně zpracovanými insolvenčními návrhy tyto společnosti dlužníka ještě více poškozují a samy tak těží z jeho tíživé životní situace či neinformovanosti,“ zdůvodnil pro Právo návrh ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO).

„Zjistili jsme, že není výjimkou, aby si tyto oddlužovací společnosti řekly za zpracování návrhu i 50 tisíc korun. To je naprosto nemorální. Ministerstvo, jako ústřední správní orgán, který má oblast insolvence v gesci, k tomu nemůže dál nečinně přihlížet,“ dodal Pelikán.

Novelu insolvenčního zákona, která pomůže lidem žádajícím o osobní bankrot, začala nyní projednávat Legislativní rada vlády. Dlužníkům, kteří jsou v koncích, by měla podle odborníků alespoň trochu ulevit.

Dlužníci často raději zaplatí  

„Někteří ,zprostředkovatelé‘ nabízejí za poplatek pomoc s osobním bankrotem i lidem, u nichž vědí, že nemají dostatečný příjem, a nikdy nemohou splnit podmínky pro oddlužení. Často se dokonce tváří jako finanční poradny. Ale na rozdíl od neziskových organizací, které pomáhají zdarma, si tyto firmy účtují nemalé poplatky. Dlužníci raději zaplatí v naději, že budou mít klid a zbaví se dluhů,“ řekl Právu ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial Martin Šváb.

Podle průzkumu, který Provident udělal před dvěma lety, se tento poplatek nejčastěji pohybuje v rozmezí od 8 do 20 tisíc korun a je zpravidla nevratný. Insolvenční zprostředkovatelé si tak přijdou ročně na stovky miliónů korun, navíc lze podle některých expertů pochybovat o tom, že jsou vždy řádně zdaněné.

V Česku přitom působí bezplatné finanční poradny, které návrh na oddlužení sestaví zdarma. Podle zkušeností neziskových organizací však bezplatnou pomoc vyhledají řádově pouze stovky lidí.

Většina lidí se podle zkušeností odborníků nechá nalákat falešnými sliby insolvenčních zprostředkovatelů. Ministerstvo spravedlnosti chce novelou, která má začít platit v polovině příštího roku, tuto praxi zarazit. Podávání návrhů na oddlužení proto umožní pouze subjektům, nad kterými může mít efektivní kontrolu.

V září podáno 1562 návrhů

„Novela insolvenčního zákona naprosto správně říká, že návrhy na osobní bankrot budou moci podávat pouze lidé, kteří mají kvalifikaci poskytovat právní služby. Navíc cena za tyto služby bude maximálně pět tisíc korun, což zabrání dosavadní nemorální praxi, kdy nejrůznější poradci využívají tíživé finanční situace dlužníků k vlastnímu obohacení. Novelu proto jednoznačně vítám,“ uvedl pro Právo ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Poradnu kvůli sestavení insolvenčního návrhu podle něj měsíčně navštíví zhruba stovka klientů. Loni bylo celkem měsíčně v průměru podáno více než 1800 žádostí o osobní bankrot.

Letos v září jich bylo vyhlášeno 1330, což bylo o třiašedesát více než v srpnu. Návrhů na osobní bankrot bylo podle údajů společnosti CRIF - Czech Credit Bureau podáno 1562, tedy o 182 více než v předchozím měsíci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám