Hlavní obsah

Češi se začínají chovat zodpovědně, pečlivě studují i podmínky úvěrových smluv

Novinky, bab

Osvěta v oblasti finanční gramotnosti konečně přináší ovoce. Češi se víc zajímají o to, u koho a za kolik si půjčí. Také se podrobněji věnují podmínkám úvěrových smluv. Na druhou stranu se ale nepojišťují proti neschopnosti splácet. Ukázal to celorepublikový průzkum společnosti Fair Credit, kterého se zúčastnilo více než tisíc respondentů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Z něho vyplynulo, že rozhodujícím faktorem při výběru vhodné půjčky je osobní přístup úvěrové společnosti (zmínila třetina lidí) a v těsném závěsu je výše úvěru vyjádřená v RPSN (uvedla pětina dotázaných).

Pro další pětinu lidí je důležitá i reputace firmy. Podle rychlosti získání peněz se rozhoduje každý osmý dotázaný, zhruba stejný počet dá i na doporučení od známého.

Víc než čtyři pětiny lidí studují smlouvy

Průzkum rovněž zkoumal, jakou dobu lidé tráví nad přečtením smlouvy. 83 procent dotázaných uvedlo, že si pečlivě prostudují všechny náležitosti a teprve potom smlouvu podepíšou. Tři procenta smlouvu vůbec nečtou a každý sedmý Čech čte smlouvu částečně či ji rychle projede očima.

„Je dobře, že si Češi konečně důkladně pročítají smlouvy. Obrací se trend, kdy tomu bylo přesně naopak. Velký kus práce zde udělaly neziskové poradny a nejrůznější finanční portály svojí osvětou k finanční gramotnosti,” uvedl Tomáš Konvička ze společnosti Fair Credit.

Třetina lidí neví o pojištění splátek

Pojištění proti neschopnosti splácet existuje na českém trhu už několik let, ale jen tři z deseti dotázaných si ho sjednali. Další třetina lidí o pojištění sice ví, ale pojistit se nechtěla a zbývajících 36 procent respondentů o pojištění ani neví.

Pokud si sjednáte toto pojištění, pojišťovna bude za vás v případě splnění podmínek platit měsíční splátky nebo vám vyplatí denní dávku ve stanovené výši.

Reklama

Související články

Čechům nevadí lepit půjčku půjčkou

Půjčte si pouze tolik, kolik budete schopni splatit. Ačkoli se jedná o jedno ze základních pravidel bezpečného půjčování, Češi jej ve velké míře porušují....

Výběr článků

Načítám