Hlavní obsah

Většina Čechů nemá před partnerem tajnosti, za co utrácí

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Naprostá většina českých párů má přehled o tom, kdo z nich, kolik a za co utratí. O společných financích nemají přehled pouze dvě procenta lidí žijících v páru. Oba partneři se také většinou dělí o úhradu rodinných výdajů. Trend vzájemného sdílení financí potvrzuje i obliba společných bankovních účtů, které ke správě příjmů a výdajů využívají dvě pětiny párů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z průzkumu společnosti Cofidis mezi 525 respondenty.

Čtvrtina lidí si vede přesné záznamy

Drtivá většina (98 procent) Čechů žijících v páru má přehled o společných financích. Přesné záznamy si vede čtvrtina z nich, převážně mladších lidí ve věku mezi 18 a 26 lety (uvedlo 30 procent).

Čtyři lidé ze sta se přiznali k tomu, že s partnerem využívají tzv. „obálkovou“ metodu, kdy si na každý účel vyčlení konkrétní částku peněz, kterou lze utratit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Máte přehled o společných (rodinných) financích?

Více než polovina lidí žijících jak v manželství, tak v partnerském vztahu pak uvedla, že o společných výdajích mají přehled, ovšem znají pouze orientační částky. Necelá pětina dotazovaných má přehled o společných financích, protože se o ně sama stará.

Společný účet mají většinou čtyřicátníci

Ke správě společných příjmů a výdajů využívají dvě pětiny českých párů společný účet. Ten sdílejí nejčastěji lidé ve středních letech, ve věku okolo čtyřiceti let ho má dokonce polovina z nich.

Výrazně častější je přitom varianta, kdy chodí veškeré peníze přes tento společný účet a žádný jiný nemají partneři k dispozici. Vlastní účet má vedle společného jen osm procent dotazovaných.

Jak Češi spravují rodinné příjmy a výdaje
Společný účet, na který posílají všechny příjmy, z něj vše platí32 %
Společný účet na financování společných nákladů (jídlo, nájem, služby), navíc každý má svůj účet na vlastní potřebu (kadeřnice, nákup oblečení, koníčky, sport apod.)8 %
Oba mají svůj vlastní účet a z něj každý platí určitou část výdajů43 %
Rodinné finance spravuje výhradně jeden z nich ze svého účtu15 %
Jiný systém2 %
Zdroj: průzkum Cofidis

Více než dvě pětiny lidí mají společné výdaje rozděleny a každý z partnerů platí ze svého účtu jen jejich určitou část. Nejčastěji takto spravují rodinné finance mladí lidé, kteří  ještě nemají tolik závazků. Ve věku 18 - 26 let to uvedly tři pětiny z nich a ve věku 27 - 35 let pak více než polovina z nich.

Kasu drží častěji ženy

Z průzkumu také vyplynulo, že u 15 procent dotazovaných se o finance stará pouze jeden z dvojice. Tímto způsobem to funguje především v soužití partnerů nad 35 let, u mladších se jedná spíše o výjimky.

Pokud už někdo sám drží rodinnou kasu, pak jsou to přitom častěji ženy. V párech, kde funguje tento způsob rozdělení financí, je žena správcem rodinné kasy v 61 procentech případů.

Dovolenou platí společně, oblečení každý sám

Mezi náklady, na kterých se manželé či partneři podílejí společně, dominují výdaje za dovolenou a bydlení (shodně 60 procent) či jídlo (49 procent). Dvě pětiny lidí žijících v páru také společně splácí úvěry a půjčky.

„Trend sdílení výdajů je patrný také v oblasti financování půjček. Páry si berou společný úvěr a podílejí se i na jeho splácení,“ uvedl Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis.

Na druhou stranu si lidé tzv. ze svého nejčastěji platí útraty v restauracích, dopravu či oblečení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám