Hlavní obsah

Co si ohlídat při změně dodavatele plynu

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada domácností zvažuje na konci léta změnu dodavatele zemního plynu. Výpovědní lhůta ze smlouvy totiž bývá zpravidla tříměsíční a začátek topné sezóny se rychle blíží.

Foto: Profimedia.cz

Začátek topné sezóny se rychle blíží. Ilustrační foto.

Článek

Mnoho rodin proto řeší, zda nepřejít k levnějšímu dodavateli. Někteří prodejci plynu už avizovali, že na podzim ceny sníží.

„Rozdíly v cenách jsou u plynu větší než u elektřiny, protože významnější část ceny tvoří neregulovaná tržní složka,“ upozorňuje vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

Ceny energií se skládají z regulované a neregulované složky ceny. Regulovanou cenu elektřiny určuje Energetický regulační úřad, ovlivňuje zhruba 70 procent z celkové ceny elektřiny a zhruba 24 procent z celkové ceny plynu.

Raději smlouvu na dobu neurčitou

Zelený lidem radí, aby se snažili si vybrat smlouvu na dobu neurčitou nebo jen s krátkou vázací dobou. „Pokud by došlo k celkovému poklesu cen a vy byste měli dlouhý úvazek, další změně by bránila tučná pokuta za předčasnou výpověď smlouvy,“ doplňuje Zelený.

Přechod k novému dodavateli není nic složitého. Stačí si vybrat konkrétní nabídku, oslovit dodavatele, prostudovat bedlivě smluvní dokumentaci a v případě spokojenosti mu poskytnout plnou moc.

„Na základě té za vás vyřídí většinu formalit s bývalým dodavatelem a vy de facto doma nic nepoznáte – kromě nových hlaviček na fakturách. Rozhodně se nemusíte obávat nějakých výpadků v dodávkách spojených s přechodem,“ říká Zelený.

Důležitá je výpovědní lhůta u původního dodavatele. Smlouvy na dobu neurčitou mívají výpovědní lhůtu tři měsíce. To je tak akorát na vyřízení všech záležitostí spojených s přechodem. Jde-li o smlouvu na dobu určitou, je situace horší. Nechcete-li platit sankce za předčasné ukončení smlouvy, musíte u stávajícího dodavatele vydržet až do konce stanoveného období.

Lidé, kteří o změně dodavatele uvažují, se většinou zajímají o to, zda se jim vyplatí fixace ceny energie. U plynu se nyní podle Zeleného může vyplatit více než u elektřiny.

„Ceny plynu zdaleka neklesaly tak pravidelně a ve střednědobém horizontu může dojít i k jejich zvýšení. Jestliže plynem vytápíte a platby za něj tvoří výraznou část rozpočtu, fixace vás může ochránit,“ poznamenává právník dTestu. Pozor ale na to, že fixovaná cena se obvykle váže ke smlouvám na dobu určitou.

Nebojte si říct o lepší nabídku

Dodavatelé často nabízejí různé slevy a bonusy, vyplatí se proto porovnat i doplňkové nabídky. Některé společnosti spolupracují s dalšími firmami a poskytnou slevu třeba i na instalaci nového kotle, případně zajistí bezplatnou revizi nebo rovnou dají zákazníkovi kotel nový.

Samozřejmě ne úplně zadarmo – budou za to chtít třeba delší smlouvu a patřičné odběry. Je proto nutné si vždy bedlivě prostudovat podmínky. Drobnou slevu lze často získat při odebírání plynu i elektřiny od jednoho dodavatele. Slevy se mohou dále týkat důchodců, invalidů nebo třeba zaměstnanců firem, které mají stejného dodavatele.

„Nicméně ne vždy se taková sleva vyplatí a mnohdy najdete nabídku, která je levnější už v základu, aniž by se na ni vztahovaly zmíněné bonifikace,“ zdůrazňuje Zelený. Dodavatele je podle něj nejlepší kontaktovat přímo.

„Často vám udělá individuální nabídku, kterou v ceníku nenajdete. S trochou nadsázky platí, že dodáte-li svou současnou fakturu, většina dodavatelů se bude snažit nabídnout lepší cenu a zlákat vás k přechodu. Pohlídejte si však doplňující podmínky, například délku trvání smlouvy na dobu určitou,“ dodává Zelený.

Firmy nabízejí řadu bonusů a slev

Dodavatelé energií se stále více snaží nové i stávající zákazníky oslovovat nabídkou nejrůznějších bonusů či slev. Mezi nejběžnější patří bonus za včasně zaplacenou zálohu či odměna za přivedení nového zákazníka.

Například společnost Europe Easy Energy vrací zákazníkům z každé včas zaplacené zálohy až čtyři procenta přes kartu Creedo. Společnost E. ON zase zákazníky odměňuje za zaplacenou zálohu tak, že jim rozdává body na Tesco Clubcard. Za tyto body obdrží slevové kupóny, jež mohou uplatnit při nákupech v řetězci Tesco.

Odměnu za přivedení nového zákazníka poskytuje například společnost ČEZ (500 Kč nebo 1000 Kč za zprostředkování produktů ČEZ Garant Plus a ČEZ s odměnou), E. ON (program Pošlete svou energii dál! – 500 Kč na nákup v supermarketech Tesco a Albert), Elimon (300 Kč), ENRA Services a Fonergy (oba 500 Kč formou slevy), SPP CZ (200 až 1000 Kč podle spotřeby).

Některé energetické společnosti nabízejí i zvýhodněné produkty svých obchodních partnerů – například pojišťoven, průmyslových a dalších podniků. Doprovodné pojišťovací a asistenční služby pomohou při technických poruchách, nemoci nebo ztrátě zaměstnání. Podobnou nabídkou se snaží domácnosti oslovit Bohemia Energy entity, ČEZ, E. ON, Europe Easy Energy, Gas International, Pražská plynárenská, RWE nebo X Energie.

Společnost E. ON odměňuje věrnostním programem Benefit šetrnost ve spotřebě energií. „Pokud si jej zákazník aktivuje, získá 1 Kč za každou uspořenou kWh elektřiny až do výše 1500 Kč ročně,“ vysvětluje mluvčí E. ON Vladimír Vácha.

Někteří dodavatelé také poskytují svým zákazníkům bezplatnou konzultaci při výběru vhodného tarifu či distribuční sazby nebo případně také tipy na úspory energií v domácnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám