Hlavní obsah

Češi se zmátořili. Víc spoří, méně bankrotují

Právo, Jindřich Ginter

Úspory většiny českých domácností i jejich schopnost více utrácet podle analytiků opět rostou. Ruku v ruce s tím provozovatel bankovního a nebankovního úvěrového registru hlásí pokles počtu lidí v koncích žádajících soudy o osobní bankrot, tedy o ochranu před exekucemi.

Foto: Profimedia.cz

Průměrný Čech má rezervu na čtyři měsíce, hůře vzdělaní lidé jen na dva. Ilustrační foto.

Článek

„Češi by podle našeho indexu úspor bez příjmů dokázali financovat chod domácnosti z úspor po dobu tří měsíců a dvaceti sedmi dnů. To je o devět dní více než v prvním čtvrtletí 2015. Průměrný Čech má naspořeno 120 tisíc,“ uvedl Libor Vaníček z ING Bank.

Rostou nejen úspory, ale i schopnost a ochota utrácet. Podle analytika Miroslava Nováka se nová pracovní místa tvoří nejrychleji od krizového roku 2008.

„Zlepšující se situace na trhu práce znamená vyšší jistotu pro spotřebitele ohledně udržení jejich příjmů, a tedy i vyšší chuť utrácet. Hovoříme o bezmála sedmiprocentním meziročním růstu maloobchodních tržeb,“ konstatoval ekonom Radomír Jáč.

Podle prognózy České bankovní asociace lze ve druhé polovině letošního roku očekávat zrychlení hospodářského růstu, především u domácí spotřeby a investic, nad očekávání příznivě se podle bankovní asociace vyvíjí i trh práce.

Na špici indexu úspor stojí již tradičně domácnosti vysokoškoláků, které podle analýzy ING mají finanční rezervu na šest měsíců. Domácnosti se zastoupením vysokoškoláků mají v 21 procentech příjem mezi 30 až 40 tisíci korunami, jejich průměrný čistý příjem je pak 38 379 korun. Češi s maturitou by v případě výpadku příjmů přežili čtyři měsíce, zatímco lidé se základním vzděláním jen něco přes dva měsíce.

Bankrotářů je méně, ale důchodci v tlaku

Podle statistiků se ale příliš nemění ta skutečnost, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců zdaleka nedosahují na průměrnou mzdu kolem 25 tisíc korun měsíčně. Velké rozdíly v příjmech reálně zůstávají i mezi regiony.

Z celkového pohledu dobrou zprávou potvrzující celkový pozitivní vývoj je to, že meziročně se o 16 procent snížil počet návrhů na osobní bankrot. Od září 2014 do srpna 2015 bylo podle společnosti CRIF – Czech Credit Bureau podáno 20 458 návrhů na osobní bankrot, což je o 3828 návrhů méně než v předchozím období. Každý měsíc žádá o bankrot v průměru 1705 osob, což je v přepočtu 85 každý pracovní den.

Nové byty kupují hlavně cizinci

I když dlužníků neschopných splácet o něco ubylo, vznikají nová místa a více lidí může více utrácet i spořit. Podle České správy sociálního zabezpečení ovšem stále roste počet exekucí u důchodců. Za první pololetí čelilo exekuci téměř 80 tisíc důchodců, což je o více než čtyři tisíce více než na konci loňska.

Celkové oživení v Česku je patrné i podle největších developerských společností, a to především v Praze. Ve druhém letošním čtvrtletí se v Praze prodalo na 1700 nových bytů, ve zbytku Česka dalších 1250.

„Nových bytů přibývá, jejich ceny klesají a úrokové sazby hypoték kolísají u dna. Nutno podotknout, že růst tržeb značně ovlivňuje růst poptávky ze strany cizinců – zájem má především bohatá klientela z Ruska či z Asie,“ komentovala výsledky developerů Eliška Fučíková z právnické kanceláře bnt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám