Hlavní obsah

Už žádný lančmít, Češi o dovolené neškudlí

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Pryč jsou doby, kdy si Češi na dovolené do zahraničí vozili vlastní jídlo a počítali každou korunu. Dnes se už nebojí utrácet, čtvrtina Čechů se z dovolené vrátí lehčí o více než 15 tisíc korun. Čeští turisté nejvíce peněz vydají za útraty v restauracích a za nákup jídla.

V zahraničí na dovolené Češi utrácejí.

Článek

Z posledního průzkumu GE Money Bank mezi pětistovkou představitelů české populace vyplývá, že necelá polovina lidí své výdaje na zahraniční dovolené odhaduje na maximálně 10 tisíc korun za rodinu. Více než čtvrtina utratí do 15 tisíc korun a další čtvrtina pak vydá i více.

Nejvíce za restaurace a jídlo

Jako nejdražší výdaj na dovolené hodnotí shodně polovina lidí útraty v restauracích či platby za nákupy jídla.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Kolik Češi utratí na zahraniční dovolené

Češi si z dovolené pochopitelně vozí různé suvenýry, mezi nejdražší položky výdajů o dovolené v zahraničí je řadí více než dvě pětiny dotázaných. Podobně se v žebříčku největších výdajů umístila i zábava či vstupy do památek.

Bez karty ani ránu

Průzkum také ukázal, že Češi jsou zběhlí i v používání platebních karet v zahraničí. S sebou na dovolenou alespoň jednu vozí téměř devět z deseti turistů. A dávají si na ně i pozor - více než polovina z nich několikrát denně kontroluje, zda je jejich karta na svém místě.

„Klientům doporučujeme brát si s sebou do zahraničí z důvodu bezpečnosti minimálně dvě platební karty. Pokud by došlo k mechanickému poškození jedné z nich, je dobré mít finanční rezervu u náhradního účtu. Ideální je mít jednu debetní k účtu a jednu kreditní, která na účet není vázána, tudíž je vhodnější k platbám na internetu a v zahraničí,” upozornila Milada Franek z GE Money Bank.

Ženy si svoje platební karty nejčastěji schovávají do kabelky (zmínily dvě třetiny z nich), naopak polovina mužů je jen tak strčí do kapsy.

Každý sedmý turista si svoji kartu jen tak strčí do batohu, na druhou stranu každý osmý ji uloží do bezpečí hotelového trezoru a 12 procent lidí pak pro jejich úschovu volí přímo hotelový pokoj. Ovšem pět procent lidí dokonce odpovědělo, že vlastně ani neví, kde kartu během dovolené mají.

Anketa

Kolik utratíte na dovolené v zahraničí?
Do 10 tisíc korun
17,1 %
Od 10 tisíc do 15 tisíc korun
8,7 %
Od 15 tisíc do 25 tisíc korun
11 %
Více než 25 tisíc korun
19,1 %
Do zahraničí na dovolenou nejezdím
44,1 %
Celkem hlasovalo 2947 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dovolenou si bez internetu neužijeme

Když dovolená, tak jedině s počítačem a internetem! Většina z nás si totiž nedovede představit, že by svou dovolenou prožila bez internetu a vymožeností, které...

Výběr článků

Načítám