Hlavní obsah

Radost z dovolené mohou kvůli půjčce rychle vystřídat starosti

Právo, svj

Krátká radost a dlouhá starost, tak lze shrnout půjčky a úvěry na dovolenou. Před letními prázdninami, více než kdy jindy, marketingové kampaně vedou spotřebitele často ke zbytečnému utrácení a snaží se z jeho kapes vytáhnout i to, co v nich nemá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Půjčka na dovolenou patří podle odborníků k největším zbytečnostem, kvůli kterým se může rodina zadlužit.

„Pokud si na něco musíme půjčit, mělo by to sloužit déle, než budeme splácet. Rozhodně není rozumné půjčovat si na dovolenou či různé výlety,“ varuje před lehkovážným zadlužováním vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

V řadě reklam se podle něj odráží pokrytectví finančních institucí, které si na jednu stranu stěžují na nízkou finanční gramotnost spotřebitelů, ze které ale vzápětí těží.

Češi si přitom berou krátkodobých půjček stále víc. Jak vyplývá ze statistik bankovního a nebankovního registru klientských informací, v letošním prvním čtvrtletí si vzalo spotřebitelský úvěr o 27 tisíc lidí více než ve stejném období loni.

Navíc letos stoupl objem spotřebitelských úvěrů o téměř 18 procent a průměrná částka na klienta se zároveň zvýšila o 14 procent.

Každý desátý má se splácením problémy

„Ve druhém čtvrtletí se oproti prvnímu zvyšuje objem osobních a spotřebitelských úvěrů průměrně až o 10 procent. Spolu s významným růstem objemu a počtu zejména spotřebitelských úvěrů v uplynulém období to naznačuje zvýšený zájem o nákup například dovolených na splátky před letními prázdninami,“ uvedl ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Každý desátý člověk s krátkodobým úvěrem, což představuje 272 tisíc lidí, má ale podle něj se splácením těchto úvěrů problémy. Pokud si už půjčku na letní dovolenou z jakéhokoli důvodu vzít musíte, postupujte především s maximální rozvahou, radí odborníci.

V prvé řadě si zjistěte, jaká bude finální cena zájezdu po sečtení všech poplatků, a požadujte smlouvu o úvěru v přehledné formě, která musí být srozumitelná i pro laika.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Půjčili jste si někdy na dovolenou?
ano
3,4 %
ne, ale nevylučuji, že to někdy udělám
1,5 %
ne, ani to nemám v plánu
95,1 %
Celkem hlasovalo 2679 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám