Hlavní obsah

Na cesty autem se vyplatí sjednat si balíčky s rozšířenou asistencí

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Řada řidičů netuší, že v případě nehody na silnici či poruchy vozidla má nárok na rychlou bezplatnou pomoc od pojišťovny. V rámci sjednaného autopojištění máte totiž předplacenou základní asistenci. O nepojízdné vozidlo i jeho posádku se postarají asistenční společnosti, se kterými pojišťovny spolupracují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Někdy ale předplacené služby nemusí stačit, rozsah asistenčních služeb poskytovaných v rámci povinného ručení či havarijního pojištění je omezený. V tom případě rozhodně nic nezkazíte, když se porozhlédnete po samostatných produktech s rozšířenou asistencí. Nabízejí je jak pojišťovny, tak společnosti specializující se na pomoc motoristům v nouzi.

V nouzi volejte svou asistenční společnost

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Každá pojišťovna pro případy pomoci svým klientům spolupracuje s nasmlouvanou asistenční společností. Tu kontaktujte ve chvíli, kdy budete v nouzové situaci potřebovat pomoc. Může se vám totiž stát, že vás na silnici sami od sebe s nabídkou pomoci osloví zástupci společností, které ale s autorizovanou asistenční společností nemají nic společného.

Výjimkou nejsou případy řidičů, kteří těmto lovcům nehod naletěli a předraženou pomoc pak museli zaplatit ze svého.

Při poskytování pomoci v nouzi spolupracují pojišťovny s těmito asistenčními společnostmi:

  • Allianz pojišťovna – asistenční společnost Allianz Assistance
  • Axa pojišťovna, Uniqa – Axa Assistance
  • Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), Kooperativa – Global Assistance 
  • Česká pojišťovna (ČP) – ČP Asistence
  • ČSOB Pojišťovna – Mondial Assistance
  • Generali – Europ Assistance

Základní bezplatná asistence k autopojištění

Rozsah poskytnutých asistenčních služeb zdarma je u jednotlivých pojišťoven různý. Například je odlišný podle toho, zda je vaše auto nepojízdné kvůli mechanické poruše či dopravní nehodě nebo živelní události.

Liší se i podle toho, zda využijete asistenci v rámci povinného ručení či havarijního pojištění (některé pojišťovny v případě uzavřeného havarijního pojištění rozsah služeb poskytovaných k povinnému ručení zdvojnásobí), ale i podle výše sjednaných limitů (třeba v případě opravy na místě či v servisu, odtahu vozidla do servisu) či doby, po kterou je asistence poskytována.

Pokud se dostanete do situace, kdy se z nějakého důvodu vaše auto stane nepojízdným, můžete počítat například s těmito základními asistenčními službami:

  • příjezd asistenčního vozidla
  • oprava na místě (do výše sjednaných limitů – pohybují se kolem 2 až 3 tisíc korun)
  • odtah vozidla do nejbližšího servisu či do maximální vzdálenosti (zhruba 50 kilometrů)
  • úschova nepojízdného vozidla (zhruba 2–10 dní)
  • poskytnutí náhradního vozidla (1–2 dny)
  • zajištění ubytování řidiče a jeho spolucestujících (1–2 dny)
  • zajištění návratu do místa bydliště
  • právní asistence
  • telefonické tlumočení (například při jednání s účastníky nehody)
  • pomoc při defektu pneumatiky
  • výměna autobaterie
  • pomoc při ztrátě klíčů od automobilu

Základní asistenční služby mají svá omezení, a pokud  jejich rámec překročíte (například oprava bude dražší, vozidlo bude třeba odtáhnout do větší vzdálenosti apod.), budete muset rozdíl v ceně zaplatit.

Rozšířené asistenční služby za poplatek

Pojišťovny svým klientům nabízejí za poplatek samostatné asistenční produkty s vyššími limity, případně s některými službami poskytovanými bez limitu. Výše pojistného, které za produkt zaplatíte, se většinou pohybuje v řádu stovek korun.

Nabídka produktů s rozšířenou asistencí
PojišťovnaProduktVýše ročního pojistného (v Kč)
AllianzAsistence PLUS Asistence PLUS MAXIpodle rozsahu zvolených služeb
AxaPřipojištění právní asistence450
ČPPAsistence Plus395
ČSOB PojišťovnaNadstandard272
ČPPOHODA SOS1500
GeneraliTOP Assistance500
KooperativaAsist. program SUPER378 (1) nebo 540 (2)
UniqaAsistence Komfort SafeLine550 (3) nebo 250 (4) individuálně
Zdroj: pojišťovny; Poznámky: (1) k havarijnímu pojištění; (2) k povinnému ručení; (3) k běžným produktům; (4) k prémiovému povinnému ručení a ke komplexnímu havarijnímu pojištění

Linka pomoci 1224 zajistí pomoc na silnici

Pokud se na silnici dostanete do problémů, nejprve zajistěte místo nehody či poruchy. Poté pro vyžádání pomoci zavolejte asistenční službu. Operátor call centra vás bude podrobně instruovat, jak byste měli dále postupovat.

Pro rychlejší řešení situace si připravte potřebné údaje, které operátorovi sdělíte (jméno, číslo pojistné smlouvy, SPZ vozidla, místo a popis nehody apod.). Na základě sdělených údajů se operátor již o další postup řešení vaší situace postará.

Pokud si nepamatujete číslo na asistenční službu, se kterou vaše pojišťovna spolupracuje, můžete využít jednotnou Linku pomoci řidičům 1224. Ta podle pojišťovny zajistí spojení na její smluvní asistenční společnost.

Jak funguje Linka pomoci řidičům 1224

  • Klienti, kteří vytočí číslo 1224, jsou v průměru za šest vteřin spojeni s operátorem. Linku obsluhují zaměstnanci tří call center asistenčních společností, které jsou členy Česká asociace asistenčních společností.
  • Operátor zjistí pojišťovnu, u které mají řidiči uzavřené povinné ručení. Pokud si to nepamatují, operátor to snadno ověří podle SPZ jejich auta.
  • Poté je přepojí na smluvní asistenční společnost, která na místo okamžitě vyšle vůz a zařídí opravu nebo odtažení do seriózního servisu.

Zdroj: Česká kancelář pojistitelů

„Zatímco dříve si musel motorista ukládat nebo pamatovat kontakty na konkrétní asistenční společnost své pojišťovny, nyní mu díky spolupráci všech pojišťoven postačí univerzální čtyřmístné číslo. Číslo 1224 je dostupné 12 měsíců v roce, 24 hodin denně,“ uvedl výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

Asistence od specializovaných společností

Někteří motoristé kombinují asistenční programy z autopojištění s produkty od specializovaných společností, které motoristům nabízejí samostatné balíčky asistenčních služeb. Jejich rámec je prakticky shodný jako u pojišťoven. V ceně produktů máte opět předplacené velké množství služeb buď plně hrazených, nebo do určitého limitu.

Asistenci motoristům v nouzi nabízejí například společnosti Europ Assistance, ÚAMK či třeba AWA1213.

U Europ Assistance (EA) si můžete sjednat produkt AutoCare za 1790 korun ročně. „Existuje také varianta pojištění jenom na jeden měsíc za 390 korun,” doplnil pro Právo Michal Egert z EA.

ÚAMK nabízí několik variant asistenčních karet, které se liší rozsahem poskytovaných asistenčních služeb. Jedná se o Tarif 365 (roční pojistné 365 korun), Tarif 890 za 890 korun ročně a Tarif 1890 za 1890 korun ročně.

U společnosti AWA1213 si motoristé mohou sjednat produkty CZ12 a EU12 platné pro Českou republiku za 750 korun ročně, respektive pro Evropskou unii za 1800 korun ročně.

Produkty automobilových asistenčních společností – srovnání
V ceně ročního balíčku zahrnutoEAÚAMKAWA1213
AutoCare (1790 Kč)Tarif 1890 (1890 Kč)CZ12 (750 Kč) EU12 (1800 Kč)
Silniční asistence (příjezd, odjezd mechanika, oprava na místě)zdarma (1)zdarmazdarma
Odtahová službaodtažení vozidla a přeprava cestujících do 50 kmdo 100 km na území ČR, do částky 200 eur v zahraničído 100 km
Pronájem náhradního vozidlaaž na 5 dní po dobu opravy vozuna 3 dny na území ČR, do částky 270 eur v zahraničína 3 dny po dobu opravy
Náhradní ubytovánípro celou posádku na 1 nocv ČR do 1200 Kč, v zahraničí do 270 eurnevztahuje se
Převoz nepojízdného vozu do ČRdo limitu 75 tisíc Kč bez omezení kilometrů (2)do 200 eurdo 100 km
Zdroj: asistenční společnosti; Poznámky: (1) oprava na místě bez časového limitu, včetně vyproštění vozidla zpět na silnici, dovozu pohonných hmot či náhradních klíčů; (2) platí i v rámci ČR

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

PORADNA: Jak poznat kvalitní autopojištění?

Před domem jste právě zaparkovali váš nablýskaný nový vůz a odolali jste dealerovi, který pro vás měl připravené údajně nejvýhodnější autopojištění. Nebo už...

Výběr článků

Načítám