Hlavní obsah

Na podvodech s úrazy se přiživují i lékaři

Právo, Jindřich Ginter

Lékaři jsou v žebříčku profesí ceněni velmi vysoko. Lidé k nim vzhlížejí. Přesto mnozí z doktorů páchají prachobyčejné pojistné podvody na úrazových a životních pojistkách. Opakovaně a organizovaně. Potvrzují to pojišťovny, i když nechtějí zacházet do detailů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vědomé zapojení lékařů do pojistných podvodů v oblasti úrazového pojištění se prokáže ve zhruba čtvrtině prošetřovaných případů ročně,“ sdělila Právu mluvčí České pojišťovny (ČP) Ivana Buriánková.

Nejčastěji lékaři účelově nadhodnotí úraz nebo uplatňují stará zranění, někteří ale neváhají falšovat dokumentaci kompletně a případy zcela fingovat. „Kriminalita tohoto druhu se zapojením odborného zdravotnického personálu obecně roste. Ročně registrujeme desítky pokusů,“ uvedla Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud by se shrnuly případy všech pojišťoven, jednalo by se o stovky doktorů ročně, kteří se snaží podvodem na pojistkách přiživit, a už u jejich jmen v interních systémech pojišťoven svítí varovná kontrolka.

Ročně podvádí desítky lékařů

Největší letošní úlovek se podařil Pojišťovně České spořitelny a pardubické kriminálce. V rámci operace Medical bylo v květnu obviněno osm lékařů a dvě rehabilitační pracovnice. Jde o ortopeda, chirurgy a traumatology v nemocnicích a klinikách na Pardubicku, Liberecku, Ústecku, Středočeském kraji a v Praze. Dvacet lidí si mělo během pěti let přijít na bezmála čtyřicet miliónů.

Úrazy si buď vymýšleli, hlásili stará neléčená zranění, nebo účelově prodlužovali rehabilitaci. Vyšetřování trvalo dva roky. Obviněným hrozí až 10 let. Nejsou ale zdaleka ojedinělými černými ovcemi mezi bílými plášti.

„Ročně podezíráme desítky lékařů, kteří se mohou podílet na podvodném jednání. Taková podezření řešíme ve většině případů podáním trestního oznámení a necháváme konat policii. Prokázání spolupráce lékaře s klientem je ale velice obtížné, což je vidět i na případu Medical,“ shrnula mluvčí Pojišťovny ČS Jana Jirásková.

Vzpomíná na případ jihlavského ortopeda a brněnského chirurga, kteří podepisovali a razítkovali zdravotní posudky zájemců o pojištění, často aniž by je jedinkrát viděli. A co s lékaři-podvodníky, vykonávají dál svoji profesi?

„Rozhodnutí o případném zákazu výkonu činnosti je na konkrétním soudu a jeho rozsudku. Pokud není podáno trestní oznámení, máme jako pojišťovna možnost předat podnět České lékařské komoře (ČLK), aby prošetřila léčebný postup konkrétního lékaře. Ta nás ale neinformuje, zda a jak lékaře potrestala,“ řekla Jirásková.

Lékařská komora podvodníky neřeší

Jak vyplývá z vyjádření ČLK pro Právo, komora se kolegy-podvodníky nezabývá. Nechává to na soudech. Ty mohou vyslovit zákaz výkonu povolání od jednoho do deseti let.

„Jde-li o pojistné podvody, není Česká lékařská komora kompetentní k jejich řešení. Jde o trestnou činnost, kterou komora nijak neeviduje a ani neposuzuje. Řešení je plně v kompetenci orgánů činných v trestním řízení,“ napsal Právu prezident ČLK Milan Kubek.

„Pokud rozsudek za trestný čin spáchaný při poskytování zdravotních služeb nabyl právní moci, ztrácí lékař bezúhonnost ve smyslu zákona o zdravotních službách. Krajský úřad je pak povinen zrušit jeho oprávnění k poskytování zdravotních služeb,“ upřesnila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám