Hlavní obsah

Více než čtvrtině Čechů by k pocitu bohatství stačil milión korun

Novinky, bab

Čtvrtině Čechů, přesněji 27 procentům, by stačil milión korun, aby o sobě mohli tvrdit, že jsou bohatí. Každý desátý by však pro pocit bohatství potřeboval alespoň půl miliardy. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Pioneer Investments.

Foto: Profimedia.cz

Každý desátý člověk potřebuje k pocitu bohatství alespoň půl miliardy korun.

Článek

Tři z deseti Čechů by potřebovali alespoň pět miliónů, aby si připadali bohatí.

Zatímco milión korun by stačil těm mladším (15–29 let), představitelé starší generace (30–60 let) se shodují spíše na pěti miliónech. Podobné je to i u porovnání mužů a žen – mužům by k pocitu bohatství stačil nejčastěji milión korun, ženy si stejný pocit cení na pět miliónů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud se podíváme na výsledky podle dosaženého vzdělání, bohatí by si s půl miliónem korun nejčastěji připadali dotazovaní bez maturity, naopak vysokoškoláci vidí jako hranici bohatství deset miliónů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jakou částku byste potřebovali k pocitu bohatství?

„Částka, při jejímž vlastnictví by o sobě velká část Čechů tvrdila, že je bohatá, tedy milión korun, může být pro řadu z nich reálně dosažitelná například prostřednictvím dlouhodobého pravidelného investování,“ uvedla Dana Kryńska z Pioneer Investments.

„Pokud by dnešní třicátník pro svoji investici zvolil vyvážené portfolio – tedy takové, kde jsou zastoupeny jak konzervativní instrumenty, tak akcie – a pravidelně odkládal tisíc korun měsíčně, v důchodovém věku skutečně může být milionářem,“ dodala.

Rekordní výhra: Cesta kolem světa i luxusní automobil

Kdyby se Češi dostali k rekordní výhře 2,5 miliardy korun, která nedávno padla, naprostá většina z nich (96 procent) by část peněz investovala do zajištění budoucnosti své i dalších generací.

Více než čtyři pětiny by si určitě nebo pravděpodobně pořídily nové bydlení a pozitivní zprávou je, že tři čtvrtiny by neváhaly věnovat určitý obnos z výhry na dobročinné účely. Zhruba tři pětiny lidí by podnikly cestu kolem světa a polovina by si koupila alespoň jeden luxusní automobil.

Nejméně lákavou investicí by pro zbohatnuvší Čechy bylo založení soukromé umělecké sbírky (9 procent). Více než třetina by určitě nebo pravděpodobně neopustila stávající zaměstnání a jen asi osm procent respondentů by v případě takové výhry hledalo nového partnera.

Průzkum byl proveden na vzorku 500 mužů a žen.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Jakou částku byste potřebovali k pocitu bohatství?
0,5 miliónu korun
2,7 %
1 milión korun
6,9 %
5 miliónů korun
20,1 %
10 miliónů korun
46,5 %
500 miliónů korun
23,8 %
Celkem hlasovalo 4762 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyři z deseti Čechů nemají žádné úspory

Dvě pětiny Čechů nemají v současnosti žádné úspory. Čtvrtině z těch, kteří nějakou finanční rezervu mají, se úspory v loňském roce navíc ještě snížily....

Češi mají vyšší úspory než dluhy

Více než pětina Evropanů splácí nějaký nehypoteční úvěr a zároveň spoří. Průměrný Evropan má přitom naspořen 1,5násobek dlužné částky, takže by své závazky...

Výběr článků

Načítám