Hlavní obsah

Tři pětiny Evropanů nakupují přes mobil, Češi s nimi drží krok

Novinky, bab

Téměř tři pětiny Evropanů (58 procent) vlastnících chytrý telefon nebo tablet, nakoupily v posledních 12 měsících jejich prostřednictvím. Češi nezůstávají pozadu, téměř polovina (47 procent) uživatelů smartphonů použila svůj telefon k nákupům.

Foto: David Ryneš, Novinky

Evropané, kteří v posledních 12 měsících nakoupili prostřednictvím mobilu či tabletu

Článek

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu ING provedeném ve 13 evropských zemích.

Evropané za pomoci mobilu nejčastěji nakupují oblečení a elektroniku, dále pak hry, potraviny a hudbu. Klasickým uživatelem je muž ve věku 25–34 let.

„Mobilní nakupování jde ruku v ruce s využíváním mobilního bankovnictví. Z těch Evropanů, kteří v uplynulém roce provedli nákup přes mobilní telefon, jich čtyři pětiny používá zároveň i mobilní bankovnictví. Obdobně jsme na tom i u nás v Čechách, kde mobilní banku využívá 74 procent lidí, kteří realizují nákupy přes mobilní zařízení,“ doplnil Libor Vaníček z ING Bank.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Nejvíce používají mobil k nakupování Turci (až 84 procent dotázaných), naopak v Belgii takto nakupují jen necelé dvě pětiny respondentů.

Američané jsou na tom s 58procentním využíváním mobilů k nakupování stejně jako průměrný Evropan. V Austrálii používají mobil či tablet k nákupům více než dvě pětiny lidí.

Přes mobil hlavně oblečení a elektronika

Nejčastěji lidé nakupují přes mobilní telefon oblečení (35 procent) a elektroniku (32 procent). Zatímco u žen nákup oblečení (37 procent) jasně vede před elektronikou (25 procent), u mužů tak výrazný rozdíl nepanuje (39 procent vs. 33 procent ve prospěch elektroniky).

Častými objekty zájmu nakupujících přes mobilní zařízení jsou hry, hudba a potraviny, ale nezanedbatelný podíl má i nákup dovolené nebo donáška jídla.

Ve Spojených státech jsou čísla za mobilní nákupy v jednotlivých segmentech oproti Evropě vyrovnanější.

Velká Británie je pak jedinou sledovanou zemí, kde nad oblečením a elektronikou vítězí mobilní nákup potravin.

Více než polovina Evropanů také přiznala, že pokud obchod uloží jejich platební údaje, mají později tendenci v něm nakupovat, protože je to jednodušší a rychlejší. V USA to potvrdily dokonce tři pětiny dotázaných.

Anketa

Nakoupili jste v posledních 12 měsících prostřednictvím mobilního telefonu nebo tabletu?
Ano
26 %
Ne
74 %
Celkem hlasovalo 572 čtenářů.

Reklama

Související články

Balíčky z e-shopů začaly vydávat i trafiky

První novinová společnost (PNS) spustila službu, která umožní zákazníkům internetových obchodů vyzvednout a případně i uhradit zboží v prodejnách tisku....

Výběr článků

Načítám