Hlavní obsah

Kde se žije lépe, ve městě, nebo na vesnici?

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Češích je známo, že si rádi stěžují. Podle průzkumu Poštovní spořitelny to ale není pravda. Se svým životem je spokojeno přes 80 procent Čechů. Průzkum také ukázal, že v současnosti již neplatí ani řada předsudků o rozdílech mezi městem a venkovem.

Foto: Profimedia.cz

Více než 80 procent lidí je se svým životem spokojeno.

Článek

„O životě na vsi a ve městě koluje řada mýtů, ale ukazuje se, že mnoho z nich je jen v našich hlavách. Například není pravda, že autem jezdí zejména lidé z města. Téměř třetina lidí na vesnici a v malých městech používá auto denně, v Praze je to jen 17 procent obyvatel,“ upřesnila Vlasta Dolanská z Poštovní spořitelny.

Ve velkých městech lidé více utrácejí

Přestože postupně dochází ke stírání rozdílů, v některých aspektech se život na vesnici a ve městě pořád liší.

„Na vesnici a v malém městě utratí lidé nejčastěji průměrně 10 až 15 tisíc korun měsíčně. Ve větších městech a Praze je to 15 až 20 tisíc. V Praze najdeme i extrémní hodnoty – více než 75 tisíc korun měsíčně utratí tři procenta lidí, zatímco na vesnici nikdo,“ uvedl Petr Hutla z ČSOB.

Česká domácnost nejčastěji měsíčně uspoří zhruba dva až pět tisíc korun. Tuto částku zmínila v průměru každá šestá domácnost, přičemž nejčastěji ji uváděli lidé žijící na vesnici (více než pětina z nich).

Zarážející je ale skutečnost, že poměrně významné procento dotazovaných neuspoří nic. Na vesnici jde o 12 procent, ve městech dokonce o 14 procent obyvatel.

Ve městě pro peníze do bankomatu, ve vsi na poštu

Dostupnost bankovních služeb je stále klíčovou součástí správy rodinných financí. Každý třetí obyvatel vesnice si pro své peníze chodí na poštu. Na druhou stranu si na poště vybere hotovost sotva pětina obyvatel Prahy.

Naprostá většina Čechů si však peníze vybírá v bankomatu. V Praze je to až 97 procent lidí, naopak na vesnici tento způsob nevyužívá celá pětina lidí.

Pražané společně s obyvateli menších měst (zmínily více než dvě pětiny lidí) také častěji než lidé z vesnic (třetina lidí) navštěvují pobočky své banky.

K hotovosti se lidé mohou dostat i prostřednictvím výběru na pokladně u obchodníka (tzv. cashback). Lidé napříč republikou ho využívají víceméně rovnoměrně, tuto možnost používá zhruba třetina lidí.

Lidé z vesnice mají více času na koníčky

Lidé žijící na vesnici se oproti obyvatelům měst věnují častěji svým koníčkům a zálibám. Ale třeba za sportem vyrážejí všichni stejně, bez ohledu na to, zda žijí na vesnici, nebo ve městě. Průzkum ukázal, že sportování se pravidelně věnují přibližně tři pětiny lidí.

„Na vsi se k tomu přidávají procházky a práce kolem domu. Několikrát týdně se vydá do přírody přes 30 procent lidí na vesnici a údržbě domu se na venkově pravidelně věnují tři čtvrtiny lidí,“ upozornila Dolanská.

Ve velkých městech oproti tomu do přírody vyrazí několikrát do týdne jen 16 procent dotázaných a do domácích oprav se pravidelně pouští necelá polovina z nich.

Na internetu tráví více svého volného času Pražané a lidé z měst. Téměř 90 procent z nich surfuje pravidelně několikrát v týdnu oproti třem čtvrtinám lidí žijících na vesnici.

Co průzkum ještě zjistil

  • Největší část lidí (31 procent) vstává v pracovní dny mezi 6. a 7. hodinou bez ohledu na místo bydliště. O víkendu si česká populace přispí jen o hodinu více. Ovšem téměř polovina Pražanů o víkendu vstává později než v osm hodin ráno.
  • Každý den jezdí na kole na vesnici kolem deseti procent lidí, několikrát měsíčně jej zde použije čtvrtina dotázaných. Na druhou stranu ve větších městech a Praze více než čtyři pětiny lidí kolo vůbec nevyužívá prakticky vůbec nebo méně často.
  • Téměř tři pětiny lidí mají hypermarket dostupný do 15 minut cesty.
  • Liší se spokojenost s dostupností základní školy - nejspokojenější jsou lidé menších měst (71 procent), nejméně naopak lidé z vesnic (55 procent) a Prahy (56 procent).
  • Do nemocnice se výrazně rychleji dopraví lidé z větších měst a Prahy. V hlavním městě je do pěti minut v nemocnici oproti průměru ČR více než dvojnásobně větší podíl lidí (13 procent). Na vesnici naopak jen jedno procento.

Zdroj: Poštovní spořitelna

Anketa

Kde se podle vás žije lépe?
Ve velkém městě
11,9 %
V malém městě
21,6 %
Na vesnici
66,5 %
Celkem hlasovalo 13835 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám