Hlavní obsah

Sedm z deseti Čechů pomáhá svým rodičům v penzi

Novinky, bab

Češi svým rodičům důchodcům pomáhají, tvrdí to alespoň 70 procent z nich. Nejvíce, téměř polovina, se stará o chod domácnosti, pětina je podporuje věcně a každý čtrnáctý jim přispívá finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

S odchodem do důchodu klesá průměrný čistý příjem zhruba na polovinu. Pokud nemají senioři vytvořenou dostatečnou rezervu, mohou se ocitnout na hranici chudoby či dokonce pod ní. Podle NN je chudobou ohrožena zhruba pětina seniorů.

„V okamžicích, kdy dochází k náhlému a dosti razantnímu poklesu příjmů, funguje mezigenerační solidarita. Podle studie Gender Studies z roku 2011 totiž 84 procent Čechů považuje za správné, aby se o staré rodiče postaraly děti,” upozornila Kateřina Štěrbová z NN.

Když penze nestačí

Data z průzkumu potvrdila závěry studie. K pomoci rodičům v penzi se hlásí sedm z deseti Čechů. Téměř polovina jim chodí nakupovat, pomáhá s úklidem či je doprovází k lékaři.

Více než pětina lidí svým rodičům v důchodu přispívá věcně, nakupuje jim potraviny, hygienické pomůcky či nutné vybavení domácnosti. Finančně své staré rodiče podporuje zhruba sedm procent  lidí.

„Mnohem častěji se s finanční pomocí seniorům setkáváme u mladých bezdětných. Nejedná se přitom jen o peníze, které by jim pravidelně posílali, ale například jim platí i větší nákupy. Je potěšující, že tak jedná zhruba 30 procent lidí z této kategorie,” doplnila Štěrbová.

Běžné náklady se v důchodu příliš nesníží

Náklady penzistů přitom nejsou příliš rozdílné od potřeb ekonomicky pracujících. Výdaje za chod domácnosti, jako je nájem, energie a stravování, jsou v zásadě stejné. Větší výdaje naopak lidé nad 55 let mají například za lékařskou péči a léky, které užívají až dvakrát častěji než průměrná populace.

Aby lidem v penzi neklesl životní standard, odborníci doporučují mít na každý měsíc v důchodu připravenou částku odpovídající asi dvěma třetinám až třem čtvrtinám měsíčního čistého příjmu z doby, kdy byli ekonomicky aktivní.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

  • NN Životní pojišťovna

Anketa

Podporujete finančně své rodiče v důchodu?
Ano
36,6 %
Ne
52 %
Rodiče v důchodu ještě nemám.
11,4 %
Celkem hlasovalo 5606 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám