Hlavní obsah

Lidé začali žádat o dotace na zateplení domů, zájem je obrovský

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o dotace na zateplení budov a energetické úspory v programu Nová zelená úsporám mohou podávat své žádosti. Státní fond životního prostředí (SFŽP) je začal přijímat v pátek v 10 hodin a záhy se ukázalo, že i letos bude zájem lidí o tuto finanční podporu obrovský.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Zájem je opravdu veliký. V prvních sedmi hodinách bylo odesláno nebo je ve stavu rozpracovanosti na 400 žádostí v oblasti rodinné domy za zhruba 70 miliónů korun, což je vzhledem k celkové výši alokace 12 procent z celkových prostředků na rodinné domy,“ uvedl pro Právo ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s tím, že žádosti nejčastěji přicházejí z Prahy, Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Na dotace je připravena 1,1 miliardy

Podpora je určena majitelům rodinných domů po celé republice a obyvatelům bytových domů v Praze. Zateplování a rekonstrukce bytových domů mimo hlavní město mají být financovány z Integrovaného regionálního operačního programu.

„U bytových domů v Praze, kde je celková alokace 500 miliónů korun, máme 17 odeslaných žádostí celkem za více než 20 miliónů Kč a dalších 27 rozpracovaných,“ doplnil ministr. Celkem je na dotace připraveno 1,1 miliardy korun. Příjem žádostí potrvá do 31. října, nebo dokud se nevyčerpají peníze.

Žádost lze podat elektronicky prostřednictvím formuláře na webové stránce www.novazelenausporam. cz. Lidem, kteří nemají přístup k internetu, mají s podáváním žádostí pomáhat pracovníci fondu.

Podmínky programu jsou proti dřívějšku jednodušší, měl by se tak otevřít širšímu okruhu žadatelů. Nově mohou lidé žádat o peníze i na dílčí opatření, například jen na zateplení fasády či jen na výměnu oken s menším zateplením.

Podmínkou je 20procentní úspora energie. Tedy již neplatí povinné kombinování několika úsporných opatření.

Díky tomu, že Nová zelená úsporám přestává být programem velkých rekonstrukcí a velkých investic, nově se do něj mohou zapojit i ti, kteří větší zásahy do domů pro energetické úspory neplánují, anebo nemohou vynaložit velké částky.

Už také není závazný seznam firem a výrobků. Oba seznamy, které zaštiťují kvalitu nabízených služeb i výrobků, jsou již jen doporučující. Dříve si musel každý žadatel o dotaci objednat výrobek nebo firmu právě jen z tohoto speciálního seznamu firem, které dostaly od SFŽP autorizaci.

Podpora až do výše 50 procent výdajů

Letos je výběr firmy pouze na žadateli. Pro kompletní zpracování žádostí si SFŽP přesně stanovil lhůty – do tří týdnů od podání žádosti by měl žadatel vědět, zda dotaci obdrží. Pokud s žádostí uspěje, projekt úspěšně zrealizuje a na SFŽP doloží faktury, fond by mu měl během dalších tří týdnů peníze vyplatit.

Výše dotace u rodinných domů může dosáhnout až 50 procent, u bytových domů až 20 procent z výdajů. Vláda si od programu také slibuje, že podpoří ekonomiku a zaměstnanost, protože dá práci i řadě menších a středních stavebních firem.

Loni program Nová zelená úsporám trval devět měsíců a na SFŽP došlo přes šest tisíc žádostí za 1,4 miliardy. Celkem ale bylo pro žadatele připraveno až 1,9 miliardy. Zhruba půl miliardy korun se proto převedlo do letošního roku.

Do roku 2020 chce vláda na zateplení domů v rámci programu Nová zelená úsporám vynaložit zhruba 27 miliard korun s tím, že peníze na program stát získá z prodeje emisních povolenek.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám