Hlavní obsah

Češi obchodníkům nevěří, každou účtenku kontrolují

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěřuj, ale prověřuj. Tímto heslem se řídí více než čtyři pětiny Čechů, kteří u kasy vytahují peníze či kartu k placení. Nespoléhají totiž na údaj sdělený obsluhou a raději si vše sami zkontrolují na terminálu. Naprostá většina lidí rovněž kontroluje po nákupu účtenku, aby včas zjistila případné nesrovnalosti.

Anketa: Kontrolují Češi účtenky po nákupu?Video: Novinky

 
Článek

Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit mezi více než pěti sty respondenty.

Než zaplatí, částku si ověří

„Češi se naučili být ve finančních záležitostech opatrní. Zde opravdu platí ono okřídlené ‚dvakrát měř a jednou řež‘. Není dobré spoléhat se jen na slova pokladní, která může omylem zadat na terminál úplně jinou částku. Je lepší na chybu hned upozornit, než zaplatit a nápravy se domáhat zpětně,“ uvedl Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Šest z deseti respondentů kontroluje oznámenou částku na terminálu kasy vždy, dalších 20 procent tak činí velmi často. Část zákazníků spoléhá na autoritu pokladní a oznámené sumě buď věří, nebo ji ověřuje jen občas.

Výsledky průzkumu potvrdila Právu i pětatřicetiletá Lucie: „Několikrát se mi stalo, že se v pokladně zaúčtovala úplně jiná částka, než kolik zboží opravdu stálo. Snažím se proto kontrolovat každou položku, kterou pokladní zadává.”

Kontrola účtenek je nezbytná

Zkontrolovat položky na účtence ještě před odchodem z obchodu se rozhodně vyplatí. Jak vyplynulo z průzkumu, někteří lidé zažili situaci, že za zboží, které koupili ve slevě, nakonec zaplatili plnou částku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kontrolují Češi po nákupu účtenku?

Více než dvě pětiny Čechů si doklad po nákupu zkontroluje vždy nebo velmi často. Čtvrtina tak činí jen občas a zhruba jeden z deseti lidí se ověřováním naúčtovaných částek téměř nezabývá.

O jednotkové ceny se Češi zajímají

Obchodníci často používají marketingové akce a zahltí zákazníky směsicí různě velkých balení a oznámením o slevách.

„Aby mohli zákazníci porovnat skutečnou výhodnost nákupu, byla dle zákona zavedena takzvaná jednotková cena, která převádí částku například na kilogram. Ne každý má v hlavě kalkulačku, aby si dovedl spočítat, zda je výhodnějších 400 gramů rýže za 35 korun, nebo 500 gramů za 43 korun,“ upozornil Kozub.

Češi si na tento nástroj zvykli, při nákupu ho bere v úvahu naprostá většina z nich. Asi čtvrtina zákazníků se na jednotkovou cenu dívá alespoň někdy. Zhruba 16 procent lidí tvrdí, že údaj nepoužívají, nebo dokonce vůbec nevědí, že existuje.

Anketa

Kontrolujete po nákupu účtenku?
Ano, vždy
46 %
Ano, velmi často
35,6 %
Jak kdy
7,2 %
Jen výjimečně
7,1 %
Ne
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6256 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám