Hlavní obsah

Pojišťovny pojistily proti krachu 940 cestovek, desítky jich odmítly

Praha

Proti krachu bylo pro letošní rok pojištěno 940 z celkového počtu 1000 cestovních kanceláří. Pojišťovny jednají ještě s dalšími cestovkami, desítky jich ovšem odmítly kvůli jejich špatným ekonomickým výsledkům.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ceny pojistek zůstaly zhruba na loňské úrovni. Pojistné je individuální a odvíjí se mimo jiné od pojistné částky, jejíž minimální výše je v zákoně vyjádřena procenty z budoucích či předešlých tržeb. Pojistnou částku navrhuje cestovní kancelář.

U Generali je pojištěno 306 cestovních kanceláří. "Průběžně jednáme s řadou dalších. Ne všechny mají obnovu pojistné smlouvy například k prvnímu lednu. Vedle obnov smluv jde také o posuzování žádostí nově vznikajících cestovních kanceláří," řekl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Pojistit odmítla desítky CK. "Jedním z kritérií je posouzení finanční situace kanceláře vůči interním směrnicím pojišťovny. U nově vznikajících subjektů pak dostatečný podnikatelský plán, který cestovní kancelář předkládá ministerstvu pro místní rozvoj při žádosti o koncesi," dodal.

Česká podnikatelská pojišťovna pojistila 215 cestovních kanceláří, což je počet srovnatelný se stejným obdobím minulého roku. Pojistit odmítla řádově desítky cestovek. "Nyní jednáme s 12 novými zájemci o pojištění," uvedla mluvčí pojišťovny Renata Čapková. Ceny pojistek se proti minulému roku zásadně nezměnily.

UNIQA má pro případ úpadku pojištěných 130 cestovních kanceláří. Odmítla pojistit řádově několik desítek zájemců převážně z řad nově vzniklých CK nebo kanceláří, kterým pojistitelé odmítli prodloužit pojištění kvůli výraznému zhoršení finančních ukazatelů.

ERV Evropská pojišťovna pojistila 130 cestovních kanceláří, na 46 jich pojistit odmítla. Nejčastějšími důvody byly podle mluvčího pojišťovny Vlastimila Divokého jejich špatné ekonomické výsledky nebo nerealistické obchodní plány.

U Union pojišťovny je pojištěno 158 českých cestovních kanceláří, s dalšími šesti slovenská pojišťovna jedná. Zamítla 13 žádostí. Ceny pojistek podle mluvčí Judity Smatanové pojišťovna nezměnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám