Hlavní obsah

Češi nechtějí být na půjčku sami, zadluží se nejraději s partnerem

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvou se to lépe táhne a v případě zadlužení to platí dvojnásob. Češi jsou ve vztahu k půjčkám stále zodpovědnější a hledají způsoby, jak snížit riziko neschopnosti splácet. Jednou z možností je i sdílení půjčky s blízkou osobou, o které projevily zájem dvě třetiny Čechů. Nejčastěji by si vzali půjčku se svým životním partnerem.

Foto: Profimedia.cz

Hlavně nebýt na půjčku sám, uvažuje většina lidí.

Článek

Banky i nebankovní společnosti kvůli snížení rizika neschopnosti splácet vyžadují v určitých případech uvádět i tzv. spolužadatele půjčky. Nebýt na půjčku úplně sám pochopitelně přináší jistotu i samotným klientům.

Jak ukázal průzkum společnosti Cofidis mezi 500 respondenty, s někým dalším by si vzaly půjčku dvě třetiny lidí. Pouze sám by na úvěr chtěl být zhruba každý sedmý dotázaný a necelá pětina lidí by o půjčku neměla zájem ani samostatně, ani s nikým dalším.

Půjčku zásadně s životním partnerem

K osobám, se kterými by si Češi vzali půjčku, patří nejčastěji manželé, respektive manželky, zmínila více než třetina lidí. Druhou nejčetnější volbu představují životní partneři či partnerky, kteří však nejsou v manželském svazku (pětina dotázaných).

Především mladí lidé do 26 let by nejraději chtěli půjčku čerpat s jedním ze svých rodičů. S jiným členem rodiny by si pak půjčku vzala pouhá čtyři procenta respondentů. Mimo rodinné příslušníky byli za ideální osoby ke sdílení půjčky označeni nejlepší přátelé či kolegové, jde však pouze o výjimečné případy.

Nižší riziko i výhodnější podmínky

Do půjčky s druhou osobou by šli lidé nejčastěji kvůli tomu, aby získali výhodnější podmínky úvěru. Tento důvod zmínila téměř polovina dotázaných.

Druhým nejčastějším důvodem, který uvedla téměř pětina lidí, bylo rozložení rizika pro případ, že nebudou moci úvěr splácet.

Významnou roli přikládají Češi také možnosti dosáhnout sdílením půjčky s partnerem na větší částku peněz.

Půjčka s partnerem hlavně na bydlení

Pokud by Češi měli uvést, na co by si půjčku s životním partnerem či jinou blízkou osobou vzali, mají celkem jasno. Více než tři pětiny lidí by tímto způsobem chtěly financovat nové bydlení.

Na rekonstrukci by si v páru půjčilo 55 procent Čechů a na pořízení auta 28 procent z nich. Necelá pětina Čechů by  společnou půjčkou zajistila vybavení domácnosti, 15 procent by financovalo vzdělání svým dětem.

Anketa

Chtěl/a byste si vzít půjčku sám/sama, nebo s někým dalším?
Jedině sám/sama
10,5 %
Určitě s druhou osobou
8,6 %
O půjčku nemám zájem ani sám/sama, ani s nikým dalším.
80,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 488 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Půjčky nesplácí 290 tisíc Čechů

Půjčky a úvěry nesplácí celkem 290 tisíc Čechů. Splátku bance nebo úvěrové společnosti tito dlužníci neposlali již více než tři měsíce a úvěr jim byl tzv....

Výběr článků

Načítám