Hlavní obsah

Měřidla tepla by se nemusela povinně instalovat všude, navrhli senátoři

Praha

Senát doporučil v zákonu o hospodaření energií zmírnit požadavky na plošnou instalaci měřidel a indikátorů spotřeby tepla v bytových domech. Měřidla by se podle senátorů nemusela instalovat tam, kde se to nevyplatí. Novelu i s pozměňovacím návrhem dostane k posouzení Sněmovna.

Foto: ista

Ilustrační foto

Článek

Měřidla mají sloužit především ke spravedlivému rozpočítání nákladů na teplo. Někteří senátoři ale poukazovali na to, že někde je technicky obtížné je namontovat a že měřidla mohou měřit s více než stoprocentní chybou.

Ministerstvo průmyslu si nyní podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka nechá u Českého vysokého učení technického zpracovat analýzu, která zjistí, v jakých typech budov nemá smysl měřidla instalovat. Až bude studie hotová, bude muset Česko vysvětlit Evropské komisi, že ve vybraných typech budov nemá smysl spotřebu tepla měřit, popsal ministr.

Bruselštější než Brusel

Hospodářský výbor Senátu novely v minulých dnech podpořil, senátoři regionálního výboru ale kritizovali právě povinnost instalace měřičů tepla. Odpůrcům vadí, že jde Česká republika v tomto nad rámec směrnice Evropské unie, podle které se měřiče nemusí instalovat, pokud to není ekonomicky efektivní. Jde o případy domů, kde by instalace měřidel stála mnohem víc, než kolik tepla se v nich spotřebuje.

V debatě se proti stávající úpravě vyslovilo několik senátorů. Například Ivo Valenta (nazařazení) uvedl, že je vláda v tomto případě „bruselštější než Brusel“. Dodal, že se na něj každým dnem obracejí voliči, kteří se proti povinnosti instalace měřidel ostře ohrazují. „Tato povinnost přináší vysoké náklady na vlastníky bytových jednotek,“ řekl.

Senátorka Eliška Wagnerová (nezařazení) zase uvedla, že se jedná o nedbalou implementaci, která je v neprospěch občanů.

Nepotřebnost štítků

Součástí novely zákona o hospodaření energií je také to, že při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947, u nichž nebyla od té doby žádná větší změna, by vlastník po dohodě s druhou stranou nemusel předkládat průkaz energetické náročnosti, tzv. energetický štítek. Nyní musí mít průkaz energetické náročnosti všechny prodávané nebo pronajímané budovy. Změna má ulehčit prodej těchto budov.

Poslanci při předchozím projednávání ve Sněmovně omezili povinnost nechat pro budovy vypracovat energetický štítek. Štítky budou zapotřebí jen v případě prodeje nebo pronájmu budov. Povinnost vlastníků, stavebníků a společenství opatřovat domy štítky už nebude platit plošně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám