Hlavní obsah

Půjčil si, aby pomohl partnerce. Teď se topí v dluzích

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Někteří lidé jsou kvůli lásce k partnerovi schopni udělat cokoliv. Výjimkou nejsou případy, kdy se zadluží, jen aby o něj nepřišli. Do podobné situace se dostal i čtyřicetiletý Václav, který půjčku použil na splacení dluhu své přítelkyně.

Foto: Profimedia.cz

Po rozchodu mu zůstaly jen dluhy.

Článek

Václav, který svůj příběh popsal redakci Práva, pracoval jako účetní v jedné olomoucké společnosti. Práce ho bavila a naplňovala i přesto, že finanční ohodnocení rozhodně neodpovídalo náročnosti a důležitosti odvedené práce.

Václav si ale nestěžoval, jak sám Právu svěřil: „Peníze jsem vlastně neměl za co utratit, v práci jsem trávil čím dál víc času. Můj pracovní život byl oproti tomu osobnímu daleko pestřejší.”

Dluhy z lásky

Změna nastala ve chvíli, kdy do firmy nastoupila rozvedená Kateřina, jejíž zaškolení dostal Václav na starost. Netrvalo dlouho a do nové kolegyně se zamiloval. Po několika měsících se odhodlal Kateřině vyjevit své city a zjistil, že jsou vzájemné. Žena se nakonec k němu nastěhovala.

„Byl jsem zamilovaný jako mladý kluk, pro svou partnerku bych udělal cokoliv,” svěřil se Václav. Proto okamžitě souhlasil, když ho Kateřina požádala o půjčku téměř sto tisíc korun, aby se mohla finančně vypořádat s bývalým manželem. „Nezaváhal jsem ani minutu, Kateřina mi navíc slíbila, že mi bude dluh postupně splácet,” uvedl Václav.

„Slehla se po ní zem”

Ovšem netrvalo dlouho a žena se s Václavem rozešla a také se vzápětí odstěhovala z jeho bytu. „Ihned po rozchodu dala Kateřina i výpověď v práci, čímž se naše vazby přetrhaly nadobro. Snažil jsem se ji vypátrat, ale slehla se po ní zem. Uvědomil jsem si, že už ji pravděpodobně nikdy neuvidím, a že to budu nakonec právě já, kdo bude muset její závazky uhradit,“ posteskl si Václav.

Podobných případů, kdy se lidé z lásky k partnerovi zadluží, bývají častým případem, proč se nakonec dostanou do finančních potíží. Podle Veroniky Kuřinové ze společnosti Kruk existují různé situace, kdy si lidé kvůli milované osobě nerozvážně berou půjčky, které je mohou dostat na finanční dno.

„Někteří chtějí svému partnerovi dopřát víc, než co si mohou dovolit. Berou si tak na poslední chvíli nevýhodné úvěry na dovolenou nebo na dárky bez toho, aby zvážili, zda je to racionální rozhodnutí. Často se také stává, že si zamilovaný člověk vezme půjčku, aby splatil dluh svého partnera. V tomto případě jde zpravidla o nemalé sumy. O to tvrdší bývá dopad, když v tom důvěřivý zamilovaný zůstane sám a splácí několik let za někoho, koho už s největší pravděpodobností nikdy neuvidí,“ doplnila Kuřinová.

Nepovedené vztahy často končí finančním vyčerpáním

Partnerské vztahy stojí velmi často za finančními problémy. Někteří lidé, v mnoha případech jsou to ženy, se nedokáží vyrovnat s tím, že je opustil partner a trauma z rozchodu si pak léčí ukvapenými nákupy.

Ztrátu manžela a fakt, že na všechno zůstala sama, si padesátiletá Pavla vynahrazovala utrácením za věci, které nepotřebovala a hlavně, na které časem ani neměla. Postupně vyčerpala úspory a zadlužila se. A jako mnozí jiní dlužníci i ona své finanční problémy řešila tím, že si kvůli splacení jedné půjčky vzala půjčku další. Nakonec skončila s dluhem 300 tisíc. Naštěstí se včas vzpamatovala a s věřiteli si domluvila splátkový kalendář.

„Obrovskou chybou, se kterou se u klientů setkáváme, je snaha splatit úvěr jinou půjčkou. Tím se roztáčí dluhová spirála, ze které se jen těžko uniká,” doplnila Kuřinová.

Požádat o pomoc příbuzné se stydíme

Do velmi podobné situace jako Pavla se dostala i o patnáct let mladší Eva. Také ji opustil manžel kvůli mnohem mladší ženě. Eva si své zklamání z nepovedeného manželství léčila přehnanými nákupy oblečení či kosmetiky v touze zvednout si sebevědomí.

Útraty platila především úvěry z kreditních karet, které v současné době není problém získat. Splácet v bezúročném období se jí pochopitelně nedařilo a dluh významně narostl. Když jí věřitelé pohrozili exekucí, Eva se svěřila matce. Díky ní se podařilo všechny dluhy sloučit do jednoho a domluvit splátkový kalendář, také Evě pomohla část dluhu splatit ze svých úspor.

Eva je jedním z mála lidí, kteří se se svými finančními problémy svěří svým nejbližším. Právě rodičům se podle průzkumu společnosti STEM/MARK stydí s dluhy svěřit každý třetí Čech, tři lidé z deseti se nepřiznají před dospělými dětmi a každý čtvrtý ani před partnerem.

Příkladem neochoty svěřovat se okolí se svými finančními problémy může být příběh důchodkyně Anny. Aby splatila své finanční závazky ve výši několik desítek tisíc korun, které si vzala pro svého syna, musela si najít práci. Dluhy paní Anna před svou rodinnou tají. Její manžel o půjčkách nemá ani ponětí, splátky platí přímo terénním poradcům, kteří ji navštěvují dle domluvy v práci.

„Mnoho lidí má strach zejména z dopadu informace o dluzích na rodinu, snaží se své blízké chránit před možnými problémy a udržovat tak doma pozitivní a optimistickou náladu. Dalšími důvody bývají často stud, hrdost či strach ze ztráty důvěryhodnosti,” upřesnila Markéta Fixová ze společnosti Kruk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám