Hlavní obsah

Tři milióny Čechů už dluží 1,7 biliónu korun, třetina si půjčila na bydlení

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 1,7 biliónu korun dlužilo ke konci loňského roku 3,1 miliónů Čechů, tedy meziročně o 163 tisíc více. Třetina si vzala nějaký typ úvěru na bydlení. Hypotéku z toho má 530 tisíc lidí, což je meziroční devítiprocentní nárůst. Informace zveřejnil Bankovní a Nebankovní registr klientských informací, který spravuje společnost Czech Credit Bureau (CRIF).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V průměru činí výše jedné hypotéky dva milióny korun. Celkový objem hypoték se meziročně zvýšil o 52,3 miliardy korun na celkových 1,1 biliónu korun. Z toho hypotéky v celkovém objemu 14,3 miliardy korun byly v roce 2014 ohrožené neschopností klientů splácet.

„Téměř dvě třetiny ohrožených úvěrů jsou krátkodobé půjčky,“ konstatoval ve své analýze CRIF.  Objem nesplácených krátkodobých úvěrů se snížil o 1,5 miliardy korun na celkových 32,9 miliardy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Každopádně ale zájem o osobní a spotřebitelské úvěry podle CRIF roste. Jejich objem loni vzrostl o 9,5 miliardy na celkových 301,1 miliardy korun.

„Spotřebitelské úvěry splácí 870 tisíc Čechů. Průměrně si každý z nich půjčil 142 tisíc korun,“ uvedl výkonný ředitel Nebankovního úvěrového registru Jiří Rajl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám