Hlavní obsah

Zadlužení Češi často ani neví, kolik vlastně přesně dluží

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Hypotéku, úvěr či spotřebitelskou půjčku má podle posledních údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací asi 3,1 miliónu Čechů. Téměř každý čtvrtý z těch, kteří splácejí nějaký svůj závazek, ale nemá přesný přehled o tom, kolik vlastně ještě dluží.

Foto: Profimedia.cz

Lidé bez půjček a finančních závazků neušetří o mnoho víc než ti, co splácí.

Článek

Průměrný Čech, který v současné době nějaký úvěr či půjčku splácí, dluží milión korun na hypotečních úvěrech. V případě spotřebitelských úvěrů dosahuje průměrná částka 220 tisíc korun. V průměru 77 tisíc korun pak české domácnosti dluží například rodinným příslušníkům, známým apod.

Vyplývá to z nedávného průzkumu UniCredit Bank, který byl zaměřený na spoření a zadlužení českých domácností.

Splácení úvěru má přitom při plánování finančních výdajů v českých domácnostech nejvyšší prioritu u šesti z deseti lidí, kteří aktuálně splácí nějaký úvěr. Nicméně třetina z nich přiznala, že se již alespoň jednou se splátkou úvěru opozdila. Navíc opakovaný problém se splácením úvěru připustil zhruba každý desátý Čech.

Podle Petra Plocka z UniCredit Bank stojí za problémy se splácením dva hlavní důvody: „Tím prvním a velmi častým je obecně nepříznivá finanční situace, například v momentě kdy klient přijde o zaměstnání.”

Čtvrtina domácností má problémy

Druhý důvod ale s finančními problémy tak úplně nesouvisí. Naopak, potkávají se s ním i lidé, kteří si dokážou měsíčně odkládat poměrně vysoké částky a rozhodně se nemusí ohlížet za každou korunou. „V praxi sledujeme, že i velmi bonitní klient v hektickém životním rytmu na splátku některého ze svých úvěrů jednoduše zapomene. Mnohdy ztrácí přehled o tom, komu, kdy a kolik má přesně zaplatit,” upozornil Plocek.

Z průzkumu dále vyplývá, že necelá čtvrtina respondentů svou finanční situaci sice zvládá, ale musí se hodně uskromňovat, a dokonce pět procent českých domácností je na tom podle jejich vyjádření natolik zle, že nemá peníze ani na nutné výdaje.

Polovina Čechů neušetří měsíčně ani tři tisíce

Polovina domácností v České republice má problém ušetřit každý měsíc alespoň tři tisíce korun. Tři z deseti domácností dokonce neušetří ani dva tisíce korun měsíčně.

Na druhou stranu čtvrtina českých domácností každý měsíc ušetří od tří do pěti tisíc korun, mezi pěti až deseti tisíci pak měsíčně uloží zhruba každá šestá domácnost.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik v průměru ušetří měsíčně česká domácnost?

Desetina českých domácností nemá problém dát stranou i více než deset tisíc korun.

Téměř polovina domácností pak podle průzkumu vyjde s financemi tak akorát, aniž by se jejich členové museli omezovat nebo naopak příliš peníze rozhazovali.

Necelá čtvrtina respondentů svou finanční situaci sice zvládá, ale musí se hodně uskromňovat a dokonce pět procent českých domácností je na tom podle svého vyjádření natolik zle, že nemá peníze ani na nutné výdaje.

Lépe pak hodnotí svou situaci především lidé vysokoškolsky vzdělaní.

Překvapivým zjištěním je fakt, že lidé bez půjček a finančních závazků neušetří o mnoho víc než ti, co splácí například spotřebitelský úvěr, hypotéku nebo jinou půjčku. „Lidé, kteří již půjčku splácí, mají často vybudovanou jistou míru finanční disciplíny. Proto dokážou v konečném důsledku ušetřit měsíčně téměř stejně jako ti, co žádný úvěr nesplácí,“ upřesnil Petr Plocek.

Anketa

Kolik v průměru měsíčně ušetří vaše domácnost?
Méně než 2000 Kč
56,4 %
Od 2000 do 2999 Kč
5,9 %
Od 3000 do 4999 Kč
6,9 %
Od 5000 do 10 000 Kč
11,3 %
Více než 10 000 Kč
19,5 %
Celkem hlasovalo 4428 čtenářů.

Reklama

Související články

Čtyři z deseti Čechů nemají žádné úspory

Dvě pětiny Čechů nemají v současnosti žádné úspory. Čtvrtině z těch, kteří nějakou finanční rezervu mají, se úspory v loňském roce navíc ještě snížily....

Výběr článků

Načítám