Hlavní obsah

Po zásahu ČNB klesnou úroky i u pojistek

Právo, Jakub Svoboda

Po snižování úrokových sazeb na spořicích účtech a výnosů v penzijních fondech v posledních letech dojde po čase i na pojistky, které zatím mohly nabízet o něco vyšší úroky. Úrokové sazby u životního pojištění, které funguje zároveň jako spoření s garantovaným výnosem, kvůli nové vyhlášce České národní banky (ČNB) od července zřejmě klesnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

ČNB se totiž rozhodla snížit tzv. technickou úrokovou míru (TÚM) u životního pojištění, a to na 1,3 procenta ze současných 1,9 procenta. Jde teprve o čtvrtou změnu TÚM za posledních 15 let, naposledy ji centrální banka před dvěma lety snížila z 2,5 na 1,9 procenta.

Technickou úrokovou míru pojišťovny používají ke zhodnocování rezerv pojistného ze životního pojištění, a garantují tak výnos klientům. „Nabídka našich produktů se sice dramaticky nezmění, ale od druhé půle července budeme nabízet produkty životního pojištění s technickou úrokovou mírou nejvýše 1,3 procenta,“ uvedl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. Pokud klienti zvažují sjednání životního pojištění s garantovanými výnosy, neměli by proto podle něj rozhodnutí odkládat.

Dopad bude zřejmě jen mírný 

Podle většiny pojišťoven a pojišťovacích makléřů však bude mít nařízení ČNB pro klienty z hlediska celkových výnosů jen mírný dopad. Některé pojišťovny už životní pojištění s garantovaným zhodnocením ani nenabízejí.

„Pojišťovny mohou nyní stěží dosáhnout takového zhodnocení aktiv, aby garantovaly novým klientům více,“ poznamenal ředitel poradenských služeb pro pojišťovnictví ve společnosti Deloitte Karel Veselý.

Jak dále upozornil, omezení garantovaného výnosu klientů se týká pouze nově uzavíraných smluv životního pojištění.

Reklama

Související články

ČNB nevyloučila další oslabení koruny

Bankovní rada České národní banky ve středu opět nechala úrokové sazby na historických minimech a bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet...

Výběr článků

Načítám