Hlavní obsah

Program na zateplení domů se rozběhne v dubnu

Právo, Jakub Svoboda

O dotace na energetické úspory, zateplení a renovace v rámci programu Nová zelená úsporám budou zájemci moci žádat nejpozději od června, možná už během května. Vyplývá to z informací, které Právu poskytlo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Výzvy k podávání žádostí budou vyhlášeny začátkem dubna.

Foto: Profimedia.cz

Nově bude možná například jen výměna oken či dílčí zateplení domu. Ilustrační foto.

Článek

Příjem žádostí začne podle MŽP do dvou měsíců po vyhlášení výzvy. „Jde o to, aby měli žadatelé o podporu dostatek času na přípravu a podání kvalitně zpracované žádosti. Podpora je určena majitelům rodinných domů po celé republice a obyvatelům bytových domů v Praze,“ sdělil Právu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s tím, že v programu bude letos k dispozici 1,1 miliardy korun.

Na bytové domy půjde podle Brabce až půl miliardy korun, zbytek si rozdělí vlastníci rodinných domů. Loni program trval devět měsíců a na Státní fond životního prostředí (SFŽP) došlo přes šest tisíc žádostí za 1,4 miliardy. Celkem ale bylo pro žadatele připraveno až 1,9 miliardy. Zhruba půl miliardy korun se tedy převedlo do letošního roku.

Na podporu může dosáhnout více lidí 

„Nově bude možné zrealizovat dílčí opatření v oblasti zateplení, tzn. například jen vyměnit okna, zateplit fasádu atp. Na podporu tak budou moci dosáhnout i ti, kteří aktuálně nemají pohromadě peníze na větší investice,“ uvedl Brabec.

Nově také nebude závazný seznam firem a výrobků. Oba seznamy, které zaštiťují kvalitu nabízených služeb i výrobků, budou tak jen doporučující. Dříve si musel každý žadatel o dotaci objednat výrobek nebo firmu právě jen z tohoto speciálního seznamu firem, které dostaly od SFŽP autorizaci.

Letos bude výběr firmy pouze na žadateli. Pro kompletní zpracování žádostí si SFŽP přesně stanovil lhůty - do tří týdnů od podání žádosti by měl žadatel vědět, zda dotaci obdrží. Pokud s žádostí uspěje, projekt úspěšně zrealizuje a na SFŽP doloží faktury, fond by mu měl během dalších tří týdnů peníze vyplatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám