Hlavní obsah

Peníze nemají, ale kvůli dětem se dál zadlužují

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Pětina rodičů, i když se zrovna nenachází v nejlepší finanční situaci a má problémy, neváhá a často se i kvůli zbytečným nákupům a výdajům na děti zadlužuje ještě víc.

Foto: Profimedia.cz

Každý čtvrtý Čech, který má problém omezit výdaje na dětské nákupy, ma již za sebou problém s dluhy.

Článek

Z průzkumu agentury STEM/MARK dále vyplynulo, že mnohem vstřícnější bývají k dětským přáním otcové. Zatímco dětem splní, co jim na očích vidí, každá šestá matka, v případě otců je to každý čtvrtý.

Snaha splnit přání dítěti často končí zadlužením

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Útraty za zboží, které dítě nezbytně nepotřebuje, mohou však snadno přerůst do problémů se zadlužením. Průzkum ukázal, že každý čtvrtý Čech, který má problém omezit výdaje na dětské nákupy, se potýká s dluhy.

Často se například stává, že si lidé berou půjčky pro své dospělé děti na své jméno

Snaha dopřát svým dětem to nejlepší však dětstvím nekončí. Mnozí rodiče financují své děti, i když jsou už dávno dospělé. Chtějí dětem zajistit spokojený život a finanční nezávislost. Nejsou výjimkou případy, kdy rodiče finančně pomáhají dětem, které se na své cestě za osamostatněním ocitnou ve finančních problémech. Potomci si tuto ochotu svých rodičů uvědomují, více než tři čtvrtiny z nich by totiž byly ochotny od rodičů finanční pomoc přijmout.

„Pomoc rodičů se nemusí týkat pouze jejich finančních úspor. Často se například stává, že si lidé berou půjčky pro své dospělé děti na své jméno, případně je čerpají potomci na jméno rodičů, v některých případech dokonce bez vědomí rodičů. Potomci je následně mnohdy nejsou schopni splácet a přenesou toto finanční břemeno na své rodiče,“ upozornila Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK.

Pomáhat dětem je samozřejmost

S dluhy, které jí vznikly právě kvůli pomoci dětem, se potýká i sedmdesátiletá důchodkyně Eva. Splácí několik půjček a pravidelně se ocitá na pokraji dluhové pasti.

„Nejdříve jsem pomohla své dceři, když se s manželem ocitli v dluzích. Přenechala jsem jim družstevní byt, kde jsem měsíčně platila tři tisíce korun a odešla jsem do nájemního, kde platím za bydlení osm tisíc. Důchod mám 12 tisíc korun, a kdybych si nechodila přivydělávat na brigádu, musela bych vyžít se čtyřmi tisíci,“ uvedla Eva.

Pomoc dětem, které jsou už dávno samostatné a měly by být schopny se o sebe postarat či dokonce by měly samy matku podporovat, bere Eva jako samozřejmost. Dokonce finančně podporuje i svého padesátiletého syna, kterému se nedaří v podnikání. Ten se jí dokonce odvděčil tím, že si vzal bez jejího vědomí půjčku na její jméno.

Lidé s finanční závislostí na rodičích nesouhlasí

Názory na finanční pomoc dětem ze strany rodičů jsou přitom rozporuplné, nicméně převládají spíše negativní pocity. Každého čtvrtého Čecha rozčilují potomci, kteří využívají pomoc rodičů, neboť by naopak oni sami měli svým rodičům pomáhat.

U každého pátého člověka pak převládají rozpaky a u každého desátého hanba.

Naopak třetina lidí vnímá jako štěstí mít někoho, na koho je spolehnutí a pro šestinu Čechů je zcela normální, že rodiče finančně podporují své děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám