Hlavní obsah

Podílovým fondům se loni opět dařilo

Právo, Novinky, Jakub Svoboda

Loňský rok byl pro lidi investující do podílových fondů ve správě tuzemských finančních institucí opět poměrně úspěšný. Vyplývá to z průzkumu Práva.

Foto: Profimedia.cz

Téměř každá druhá investice směřuje do smíšených fondů.

Článek

Například klienti Investiční společnosti České spořitelny (ISČS) si loni připsali atraktivní výnosy zejména ve fondech zaměřených na globální vyspělé trhy. Třeba akciový fond Top Stocks zhodnotil svůj majetek o 21,83 procenta a jeho roční výkonnost za posledních pět let dosáhla ke konci loňského roku 18,37 procenta.

Dařilo se ale i dluhopisovým fondům, a to především díky pokračujícímu poklesu výnosů státních dluhopisů. Největší dluhopisový fond ISČS Sporobond vzrostl o 6,38 procenta.

„Příští rok se to ale jen těžko bude opakovat, to by sazby musely jít do záporu,“ sdělila Právu mluvčí České spořitelny Pavla Kozáková.

Slušné výnosy měly i smíšené fondy

Firemní dluhopisy prošly podle ní ke konci roku výprodejem způsobeným nárůstem volatility, který byl živen událostmi v Rusku a propadem korporátních dluhopisů ruských firem obchodovaných na mezinárodních trzích. Dobrý rok měly loni i smíšené fondy, když se nejvíce dařilo těm agresivnějším. Nicméně i majetek nejméně rizikového ISČS smíšeného fondu Konzervativního mixu vzrostl o 7,86 miliardy Kč, a dosáhl tak více než 13 miliard ke konci roku.

ISČS nyní spravuje 33 podílových fondů v celkové výši více než 68,1 miliardy Kč. Celkem pak obsluhuje aktiva (včetně aktiv privátních a institucionálních klientů) za 189 miliard Kč.

Průměrný výnos ČSOB otevřených fondů v korunách od února 2014 do ledna 2015 dosáhl 7,53 procenta. Za tuto dobu nejvíce vzrostl KBC Equity Fund America CZK, a to o 32,71 procenta. Na druhém místě skončil ČSOB Akciový fond 6 BRIC, který posílil o 28,27 procenta, a třetí ČSOB Realitní mix s výnosem 24,95 procenta.

Výnos nad 10 procent mělo ještě dalších pět fondů ČSOB, 23 z 27 fondů vzrostlo o více než dvě procenta. Průměrný výnos otevřených fondů ČSOB za posledních pět let je 4,98 procenta ročně.

Většina akciových i dluhopisových strategií přinesla klientům velmi zajímavé zhodnocení.
Pavel Hoffman, IKS KB

Fond ČSOB Vyvážený dividendový vyplatí investorům dividendu 2,29 procenta. Fond nabízí zajímavé zhodnocení již po prvním roce své existence. „Srovnatelný čistý výnos byste získali při devítiměsíční úložce na spořicím účtu se sazbou 3,6 procenta. To je v dnešních podmínkách naprosto nereálné,“ poukázal Jan Barta, předseda představenstva společnosti ČSOB Asset Management, a. s., investiční společnost, v čem spočívá jedna z hlavních výhod podílových fondů.

Zájem o státní dluhopisy rostl

V roce 2014 pokračovaly centrální banky v uvolněné monetární politice. Americký Fed sice v druhé polovině roku ukončil dlouhodobý program nákupu státních dluhopisů, ale tento výpadek byl nahrazen japonskou centrální bankou a také kroky Evropské centrální banky.

„Zvýšená poptávka po státních dluhopisech měla za následek pokles jejich výnosů na historická minima, proto svou výkonností Konzervativní fond ČP Invest překonal krátkodobé úrokové sazby a za poslední tři roky posílil o 4,58 procenta,“ informovala Právo mluvčí společnosti ČP Invest Šárka Vrecenková.

Jak dále upozornila, z likvidity dodávané centrálními bankami těžily i vyspělé akciové trhy, které stejně jako předchozí rok končily v kladných číslech. Fond globálních značek ČP Invest, vlajková loď akciových fondů ČP, rovněž zaznamenal růst a v pětiletém horizontu posílil o 47 procent.

Ve druhé polovině loňského roku začal posilovat americký dolar kvůli možnému zvyšování úrokových sazeb. To přispělo k prudkému poklesu ceny ropy. Navíc OPEC (organizace zemí vyvážejících ropu) nereagoval sníženou těžbou a ropa v roce 2014 oslabila o 50 procent. To postihlo především ekonomiky závislé na komoditách - tedy rozvíjející se trhy, které skončily v záporu.

Fond nových ekonomik ČP Invest přesto dokázal i v roce 2014 posílit o 2,38 procenta. „Prvenství ve výkonnosti uhájil stejně jako v roce 2013 Fond farmacie a biotechnologie ČP Invest, který investorům přinesl roční výnos ve výši 21 procent,“ doplnila Vrecenková.

Dobrou výkonnost měly loni i podílové fondy ve správě Investiční kapitálové společnosti Komerční banky (IKS KB). „Většina akciových i dluhopisových strategií přinesla klientům velmi zajímavé zhodnocení vysoko nad úrovní inflace,“ potvrdil Právu místopředseda představenstva společnosti Pavel Hoffman.

Majetek ve fondech stoupl na 329 miliard Kč 

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, loni stoupl o 51,9 miliardy Kč na rekordních 328,9 miliardy Kč. Ve středu to oznámila Asociace pro kapitálový trh s tím, že celkový objem majetku investovaný přes členy asociace do investičních nástrojů dosahoval k 31. prosinci loňského roku 1,103 biliónu korun.

Jen během čtvrtého čtvrtletí 2014 vzrostl majetek ve fondech kolektivního investování o 12,91 miliardy Kč, tj. o 4,09 procenta. Do fondů již investuje každý sedmý Čech a z pohledu investičního zaměření téměř každá druhá investice směřuje do smíšených fondů, upozornila asociace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám